La Fundació Caja Mediterráneo tanca aquest cap de setmana l’II Festival Flamenc Mediterrani, que al llarg de tot el mes de novembre ha portat a l’Aula de Cultura d’Alacant a alguns dels referents flamencs de l’actualitat. L’últim espectacle del certamen tindrà lloc el divendres 30 de novembre i girarà entorn de la tradició nadalenca de la simbomba de Jerez. Les entrades poden adquirir-se en www.entradasatualcance.com o en la taquilla de l’Aula de Cultura.

Després del pas d’artistes de prestigiosa reputació en el marc del cante, la guitarra i el ball flamenc de l’actualitat, cas d’Arcàngel, La Lupi, Dani de Morón, Juana la del Pipa, Pepe del Morao o Patricia Guerrero, aquest pròxim divendres 30 de novembre de 2018 serà el torn per al Ifi Jerez Internacional Flamenc, grup que representa i reuneix a les famílies més flamenques i genuïnes del flamenc de Jerez.

El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, destaca que “estem molt satisfets pel magnífic acolliment de públic de l’II Festival Flamenc Mediterrani, així com de la qualitat de tots els espectacles que s’han pogut veure en l’Aula de Cultura d’Alacant”.

L’espectacle que es podrà veure en l’Aula de Cultura d’Alacant el 30 de novembre, a partir de les 20:30 hores, és una mostra del que significa la Simbomba De Jerez, una tradició declarada Bé Interès Cultural de la Humanitat, que cada any quan arriba desembre reuneix a milers de persones que passegen i gaudeixen de les nadales populars i flamencs.

Actuaran grans veus com la de Joaquín ‘El Zambo’, un dels grans intèrprets de nadales de Jerez, o la de José Carpio “Mijita”, nominat als Grammy Llatins en l’edició 2017. En l’apartat del cante també destaquen Eva de Rubichi, Ana dels Reis i Coral dels Reis. Per la seua banda, Fernando Jiménez, gran ballador de Jerez, farà sonar les nadales amb les seues sabates sobre l’escenari de l’Aula de Cultura, i la guitarra la posarà Domingo Rubichi. Juan Garrido farà la presentació a més de participar activament en l’espectacle, mentre que la producció executiva és a càrrec de Juan Alfonso Romero, del grup “IFI Jerez”.

Les nadales de Jerez prendran protagonisme al són de la simbomba, aqueix instrument de percussió que marca el ritme d’aquesta trobada en el qual l’espontaneïtat i la naturalitat estan presents durant la més d’hora i mitja d’espectacle. Encara que no va a faltar la fi de festa per bulerías, com és tradicional a Jerez.

Al rededor d’una candela, en un pati de veí, mentre es comparteix el poc que hi ha, dolços i vins… aquest és l’ambient en el qual es dóna l’autèntica simbomba de Jerez, una de les tradicions més valorades de la ciutat gaditana. Jerez s’ha convertit des de fa anys en epicentre de la cultura sonora del Nadal, conformant-se com a atractiu turístic para milers de persones que s’interessen per conèixer de primera mà el que suposa aquesta convivència en la qual se segueixen mantenint els orígens.

 

Aquestes vetlades tenen el seu origen en el dia de Nochebuena, en la vesprada del 24 de desembre, moment en el qual els veïns dels barris més castissos de Jerez, com Santiago i San Miguel, celebraven el naixement del Xiquet de Déu amb cants populars i nadales de tota la vida.

Classe magistral

Paral·lelament als espectacles, la Fundació Caja Mediterráneo ha organitzat dins del Festival un important conjunt d’activitats amb l’objectiu d’aconseguir un esdeveniment global i participatiu. L’última activitat del certamen serà una classe magistral del ballador de Jerez Fernando Jiménez, que el dissabte 1 de desembre (12:00 h.) desvetlarà les claus de les bulerías, el pal flamenc més popular i que major acolliment té entre el públic. Les inscripcions poden realitzar-se a través del www.entradasatualcance.com

Fernando Jiménez és un ballador de Jerez que naix en 1988 en el si d’una família gitana de Santiago. Inicia la seua marxa en el ball en les festes familiars, de forma espontània i autèntica. Prompte reconeix voler dedicar-se a l’art de forma professional i s’incorpora al tablao de Jerez “La Taverna Flamenca”, on ha actuat fins a la seua sobtada desaparició. El seu estil masculí en peus i mans s’ha passejat per les diferents penyes de la seua terra, també de la província, arribant a ser un habitual a Japó gràcies als seus reeixits cursets i actuacions.

Jiménez també va formar part d’una gira per Amèrica acompanyat de Pedro Garrido ‘Xiquet de la Forja’ i Ismael Heredia. S’ha pujat en nombroses ocasions a les taules del Teatre Villamarta des d’aquella primera vegada en 2002, dins de l’obra ‘Enamorar-se a Jerez’, i ha compartit escenaris, en diferents països del món, amb els més grans de la seua època com Pansequito, Aurora Vargas, Rancapino Chico, La Macanita o Tia Juana la del Pipa.

La Fundació Caja Mediterráneo ha organitzat l’II Festival Flamenc Mediterrani del 2 de novembre a l’1 de desembre de 2018. Les entrades per als espectacles i les classes magistrals del Festival es poden adquirir en Entrades al teu Abast (www.entradasatualcance.com i 902070087) i en la taquilla de l’Aula de Cultura d’Alacant.

El Festival Flamenc Mediterrani ha comptat amb la col·laboració de la Tenda de Dansa Emilio Morales, de la Fundació Manuel Peláez, Fundació Baleària, Carmencita, de la Universitat d’Alacant, l’Agència Valenciana de Turisme, de l’hotel Abba Centrum, de la cafeteria Soho, de la sabatera Begoña Cervera i ELUA.