L’Alfàs en Jazz, el festival jazzístic més veterà de la Comunitat Valenciana, celebra al setembre el seu vintè cinquè aniversari apostant per la diversitat i l’evolució de les músiques del Mediterrani. Així ho va anunciar l’edil de Cultura, Mayte García, durant l’acte de presentació de la programació.

Sota el nom de “L’Alfàs en Jazz. Mediterranean Music Festival” es presenta aquesta vintè cinquena edició, que comptarà amb la participació de Babalu Swing Band, José Luis Gutiérrez, Kiko Berenguer Band i Ricardo Belda & Arantxa Domínguez.

La història del festival de l’Alfàs ha discorregut paral·lela a la del jazz modern i a la de les seues grans figures, com Tete Montoliu, Lou Bennet, Charles McPherson, Pedro Iturralde, Ximo Tébar o Chano Domínguez. La presència d’aquests artistes ha creat a l’Alfàs un interès pel jazz que s’ha consolidat al llarg dels anys, convertint-se en pol d’atracció per a afeccionats de tota la província.

Va ser en 1993 quan l’Ajuntament de l’Alfàs va apostar pel jazz i va impulsar la creació d’aquest festival, una decisió en la qual va influir el conegut divulgador, expert i aficionat a la música de jazz Juan Claudio Cifuentes ‘Cifu’, convidat diversos anys al Festival de Cinema de l’Alfàs.

“És el primer festival que acull la Casa de Cultura després dels mesos d’estiu, un certamen que ha sabut mantenir-se i reinventar-se amb el pas del temps, pel qual han passat músics emblemàtics com Lou Bennet, Tete Montoliu, Pedro Iturralde o Ximo Tébar”, ha destacat Mayte García.

L’Alfàs en Jazz es desenvoluparà els dissabtes 1, 8, 22 i 29 de setembre, en l’auditori de la Casa de Cultura de l’Alfàs. El festival arrancarà amb Babalú Swing Band. Aquesta formació ens proposa un viatge en el temps a l’Amèrica dels anys 20 a través de la figura de crooner o cantant masculí de swing. De la mà de standards de Col·le Porter o Duke Ellington i de clàssics del pop en clau de swing, aquesta banda valenciana es col·loca en el panorama de la música jazz amb la finalitat d’atraure a nous adeptes a un estil molt bailable. Per a aconseguir-ho compta amb destacats músics de l’escena jazzística valenciana, entre ells Juanjo Navarro com a vocalista crooner; Borja Baixauli, saxo tenor; Sergio García, trompeta; Jorge Riera, guitarra; Xuso Barberà, contrabaix, i Rubén Díaz, bateria.

El dissabte 8 de setembre es pujarà a l’escenari de la Casa de Cultura José Luis Gutiérrez, un dels músics més innovadors i refrescants de l’escena espanyola, acompanyat de Pedro Medina, Marco Niemietz i Lar Legido. La seua música és apassionada, intensa i personal com a poques, creador del denominat estil ‘Iberjazz’ amb el qual proposa una recuperació i actualització de les músiques ibèriques, d’alta qualitat i vertadera originalitat.

El seu primer disc, ‘Nucli’, va ser considerat el millor àlbum de jazz de l’any a Espanya. Aquest fet va impulsar de forma definitiva la seua carrera i, a partir de llavors, ha sigut considerat un dels músics referents i de major projecció del jazz espanyol.

El dissabte 22, L’Alfàs en Jazz continuarà amb Kiko Berenguer Band, un dels més brillants i expressius saxofonistes de la seua generació. Acompanyat de Juan de Pilar -guitarra flamenca-, César Giner -baix- i Miguel Asensio -percussió-, Kiko Berenguer acosta al públic la música de les seues dos últims discos amb la màxima fidelitat d’elements utilitzats en els enregistraments, entrellaçant els sons del seu saxo amb el cante, el ball, l’acordió, palmells i guitarra flamenca aconseguint en el concert una màgia que embolica a l’espectador.

Finalment, el festival conclourà el dissabte 29 amb Arantxa Domínguez i Ricardo Belda, que presenten ‘A les portes’, el seu nou disc, conseqüència de les seues llargues i variades experiències musicals. Es tracta de música original amb lletres en castellà i valencià, a més d’algunes revisions de standards de jazz, composicions que van des del cool al bop o des de la bossa al quasi-bolero, amb arranjaments especials plagats de detalls. En l’escenari els acompanyaran Luis Llario -contrabaix-, Felipe Cucciardi -bateria-, Toni Belenguer -trombó- i Víctor Jiménez -saxo.

Des de la regidoria de Cultura, l’edil Mayte García ha volgut “animar a residents i visitants de tota la província a gaudir del millor jazz” el pròxim mes de setembre a l’Alfàs del Pi. Música en viu, amb preus molt interessants. Les entrades -5 euros- es poden adquirir el mateix dia del concert. L’organització trau a la venda un abonament -15 euros- per als quatre concerts del festival. Totes les actuacions seran a les 22:00 hores, en la Casa de Cultura de l’Alfàs.