Ha tingut lloc la presentació oficial de la programació de la XXVII edició del Festival Medieval d’Elx, organitzat per l’Ajuntament d’Elx. L’acte ha comptat amb la presència de Marga Antón, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Elx i Gertrud Gómez, programadora del Festival. ‘Resurgere. La volta a la vida’ és lema d’enguany, una edició que recupera la seua essència després de dos anys marcats per les restriccions de la pandèmia. Del 20 d’octubre a l’1 de novembre la cultura medieval arribarà a les places i espais culturals de la ciutat com a marc de les representacions extraordinàries del Misteri d’Elx, que tindran lloc els dies 28, 29 d’octubre i 1 de novembre en la Basílica de Santa María.

Segons la regidora Marga Antón, enguany “comptem amb una programació de gran qualitat, amb 15 companyies de primer nivell nacional i internacional”. A més, ha afegit que “és realment difícil destacar alguna de les actuacions. Però potser, entre totes les propostes culturals, ens sentim especialment orgullosos de comptar enguany, amb l’últim muntatge de la Capella de Ministrers, Mare Devs. També la ponència concerte de l’increïble lutier, músic i investigador, Carlos Paniagua acompanyat de la gran música Begoña Olavide, o l’atrevida proposta de jazz medieval de Pablo Sanmamed & Ben Vennas Maio. Igualment, la Danses Aèries. Volara de la Cia.. Subcielo i l’actuació d’una de les grans figures de la música medieval a Europa a nivell internacional Patrizia Bovi”.

Per part seua, Gertrud Gómez, programadora del Festival Medieval ha assenyalat “enguany des de la Regidoria de Cultura, hem pretés donar-li la força i l’esperit que sempre ha tingut el Festival. Grans noms ens acompanyen, i és veritat que cadascun d’ells, de diferents disciplines, han apostat per vindre i han donat suport a les nostres propostes per a ser presents durant tota aquesta setmana”.

Un ampli programa per a tots els públics

Marga Antón ha anunciat que el dimarts 25 tindrà lloc la presentació de la Revista Festa d’Elx en el Saló de Plens de l’Ajuntament i aqueix mateix dia i durant tota la setmana es realitzaran les actuacions escolars de Superheroi de la Companyia El Gos Blau a la sala La Tramoia.

El dimecres 26 es podrà gaudir de l’original espectacle de dansa contemporània Katherine Macbeth de la mà de la companyia Cave Canem. L’endemà, el dijous serà el moment de Contrafacta “Mística, Emoció, Devoció” de La Capseta de Música (Germán Torrella i Ingartxe Astuy) i més tard la representació Rei Savi a càrrec de Juan Gamba i Vaz Oliver.

El divendres a la vesprada en la plaça del Raval es podrà veure OYUN de la Companyia Federico Menini, un muntatge en el qual el malabarista va creant l’espai, dibuixant l’aire, i sobretot jugant i desafiant a la gravetat. Més tard, en el Gran Teatre, l’actuació de la internacional Patrizi Bovi, alma mater, cant i arpa, del prestigiós Ensemble Micrologus. A la nit, serà el torn del ‘correfoc’ Ordalia Medieval de No Som Monstres (NSM) en les places i carrers del centre de la ciutat.

El dissabte al matí Conditor Alme, un grup dedicat a la interpretació de Música Antiga, liderat per Alba Asensi i Abigail R. Horro, dues dones que posen una mirada pròpia i original a les músiques del passat. A la vesprada la passada familiar de Superheroi de la Companyia El Gos Blau en La Tramoia i a la nit L’Amor Enamorat, de Lope de Vega en el Gran Teatre. Una original posada en escena d’aquest clàssic, que segur enamora a tots els assistents.

El diumenge hi haurà activitats des del matí, a les 12.00 hores en el Hort de Baix un espectacle de carrer, teatre i dansa, creat per al Festival, Visca Edat mitjana de Maracaibo Teatre. Més tard a les 19.00 hores serà el moment de gaudir de Saltiris Medievals (Ponència Concert) a càrrec de Carlos Paniagua i Begoña Olavide i a les 20.30 hores MARE DEVS de la Capella de Ministrers en el Gran Teatre.

El dilluns 31 d’octubre, es podrà escoltar un original concert de jazz medieval de la mà de Pablo Pérez Sanmamed, Begoña Olavide, Elena Tarrats, Xurxo Varela, Iago Mourinho i Chus Pazos a la Sala Cultural La Llotja.

El dia 1 de novembre, la performance acrobàtica de dansa vertical Volara de la Cia.. Subcielo en la façana de l’Ajuntament, que comptarà amb tres passes: a les 16.00, 18.00 i 20.00 hores. Més tard, a les 21.00 hores Cos, Ànima i Ment. Danses italianes del segle XV del ensemble Laberints Enginyosos format per Xavier Díaz-Latorre i Pedro Estevan en la plaça de Traspalacio.

Totes les entrades de la programació del Festival es podran comprar en la taquilla del Gran Teatre o Instanticket.

Així mateix, totes aquestes actuacions estaran abrigallant un any més les representacions Extraordinàries del Misteri d’Elx, que són el germen d’aquest Festival. Com és habitual els dies 28 i 29 d’octubre seran els Assajos generals a les 22.00 hores i l’1 de novembre la representació amb La Vespra a les 10.00 hora i La Festa a les 17.00 hores.