La regidoria de Cultura fa un balanç positiu del certamen il·licità i assenyala la participació de 107.436 persones en les diferents activitats
L’edil Marga Antón ha avançat que ja s’està treballant en la pròxima edició i que es vol dedicar a la presència femenina en l’edat mitjana
El passat 1 de novembre va finalitzar la XXVII edició del Festival Medieval d’Elx amb una jornada plena d’activitats i emocions. Després d’uns dies de recés la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Elx ha fet un balanç molt positiu del festival d’enguany. El bon temps ha fet possible que participaren un gran nombre de persones en els espectacles i activitats de carrer. D’altra banda, la qualitat de tota la programació ha marcat la tònica general d’aquesta edició.
Quant a xifres es pot dir que, a les actuacions, tant en sala com al carrer, han assistit 3.236 persones; el mercat ha sigut gaudit per 100.000 visitants i el Misteri d’Elx amb les seues representacions extraordinàries, han aportat 4.200 persones. Tot això suma un total de 107.436 persones que han participat en aquesta trobada cultural de tardor. En paraules de Marga Antón, regidora de Cultura “el Festival Medieval d’Elx és un dels millors d’Espanya i la nostra intenció és que cada vegada vaja a més i que es convertisca en un referent cultural a nivell nacional, una cita obligatòria amb l’edat mitjana amb contingut de qualitat”. L’edil també ha assenyalat que “cal no oblidar que es tracta de l’únic festival d’Espanya que té com a germen un Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. El Misteri d’Elx, és un tresor cultural del poble d’Elx i una de les joies més preuades del patrimoni valencià”.
La regidora Antón també ha destacat la varietat d’espectacles. “Enguany hem tingut una programació pensada per a satisfer a tota mena de públic. Des del més expert com la didàctica conferència – concerte de Carlos Paniagua i Begoña Olavide, l’actuació de la Capella de Ministrers amb Carles Magraner o l’espectacle de Micrologus amb Patrizia Bovi. Sense oblidar, el públic infantil i familiar, que ha pogut gaudir de Superheroi de la companyia El Gos Blau, el curiós espectacle circense de Oyun, l’original posada en escena de Maracaibo i la seua Visca l’Edat mitjana! o el màgic muntatge de dansa aèria Volara de la Cia.. Subcielo”. L’edil també ha comentat que “els espectacles teatrals com L’amor enamorat o el Rei Savi han emocionat al públic assistent. Una intensa programació que ha omplit teatres, sales històriques, claustres, carrers i places d’un autèntic esperit medieval”.
Així mateix, cal assenyalar la labor de Pablo Auladell que ha sigut l’artista encarregat de donar forma al cartell oficial d’aquesta edició. Aquest prestigiós il·lustrador, entre molts altres guardons, va rebre en 2012 el premi Nacional d’Edició del Ministeri de Cultura, pel llibre Ales i Ones escrit per Pablo Albo i il·lustrat per ell mateix, i en 2016 va ser guardonat amb el Premi Nacional del Còmic.
Pensant en una nova edició
D’altra banda, la regidora Marga Antón ha avançat que ja s’està treballant en la pròxima edició. “Estem pensant que l’any que ve volem dedicar el Festival Medieval a la presència femenina en les manifestacions artístiques de l’edat mitjana, especialment la música. El lema que estem remenant és alguna cosa així com Lux Feminae (La llum de la dona). Un festival que estarà centrat en la dona com a creadora i transformadora de la cultura, destacant com desenvolupaven els seus talents intel·lectuals en l’ombra. La idea és traure a la llum, redescobrir, donar-los el seu lloc, a totes aqueixes dones músiques, pintores, poetesses que han estat molt presents a pesar que un gran nombre d’elles s’ocultaven amb pseudònims masculins o que fins i tot les seues obres han sigut atribuïdes a homes”.
Comentarios