El director de la Seu Universitària de Petrer de la Universitat d’Alacant, Pedro Payá, i el regidor de Cultura, Fernando Portillo, han presentat la nova programació dissenyada per al primer trimestre de l’any.

Obrirà la programació el filòsof Alberto Sucasas, guanyador del premi Miguel d’Unamuno d’assaig, divendres que ve 24 de gener a les 20 hores, en el Forn Cultural, amb la presentació del seu llibre “Shoah. El campo fuera de campo: Cine y pensamiento en Claude Lanzmann». Sucasas realitza en aquest llibre una profunda reflexió sobre l’expressió cinematogràfica i l’estatus de la imatge i la paraula. El filòsof aborda les claus de l’obra mestra de Claude Lanzmann sobre la Solució Final. Aquesta activitat s’ha programat amb motiu del Dia Internacional en Commemoració de víctimes de l’holocaust.

El mateix dia 24, prèviament a la intervenció d’Alberto Sucasas, a les 18.30 hores, tindrà lloc la inauguració de l’exposició «Mirades del Sàhara», amb fotografies de Susana Mestre. És una mostra editada pel IES La Foia d’Elx, en col·laboració amb l’Associació Ajuda al Sàhara Occidental Elx i el Projecte APS. El Sàhara Occidental. L’exposició acosta al visitant a la vida en els campaments de refugiats sahrauís a través de les mirades dels seus protagonistes, amb especial referència a la infància. Romandrà oberta al públic fins al 9 de febrer.

El dijous 6 de febrer, a les 20 hores, també en el Forn cultural, tindrà lloc la presentació del llibre Europa en l’època de Napoleó, a càrrec del seu autor, el professor d’Història Contemporània de la Universitat d’Alacant, Rafael Zurita Aldeguer. Napoleó Bonaparte va marcar una època en la Història d’Europa, que el professor Rafael Zurita analitza de manera nova a partir del protagonisme compartit per subjectes individuals i col·lectius, tenint en compte la mútua influència entre els processos polítics, socials, culturals i les guerres. A més, mostra com es va construir el mite de Napoleó i com la seua representació ha arribat als nostres dies.

Respecte a les activitats acadèmiques, la Seu de Petrer se suma enguany a l’oferta lingüística de les Seus de la Universitat d’Alacant amb el curs de Valencià nivell B2, impartit pel Servei de Llengües de la UA, del 10 de febrer al 28 de maig els dilluns i dimecres, de 18 a 20 hores, amb un total de 60 hores lectives. El curs tindrà un cost de 50 euros per a l’alumnat de la UA, 60 per a entitats sense ànim de lucre o amb conveni amb la UA i 80 per al públic en general. La inscripció en el curs dóna dret a presentar-se a les proves d’acreditació de valencià de la UA, validades per la cieaCOVA. Els interessats hauran de fer una prescripció obligatòria del 22 al 27 de gener (https://web.ua.es/es/seus/petrer/sede-universitaria-de-petrer.html o en web la del Servei de Llengües de la UA).

El teatre també té cabuda en la nova programació i el diumenge 26 d’abril, en el teatre Cervantes a les 19 hores, es representarà l’obra «Mar d’Ametlers», dirigida per Juan Luis Mira. Aquesta obra, produïda per TEADA (Màster en Art Dramàtic Aplicat de la UA), compte com el 29 de març de 1939 el vaixell carboner britànic Stanbrook, amarrat en el port d’Alacant, rescata a 2.638 persones d’una repressió segura a càrrec dels vencedors de la major tragèdia del nostre país: la Guerra Civil Espanyola. El capità del Stanbrook, Archibald Dickson, ha pres la decisió de desobeir les ordres i deixar la càrrega en el port per a donar una oportunitat a milers de civils, ancians, dones i xiquets per a salvar-los de la seua destinació en els camps de concentració, de la misèria i de la repressió. Hores després, la milícia italiana bombardejava el Stanbrook. La por, l’angoixa i la fam van viatjar amb les 2.638 persones que s’amuntegaven en el carboner fins a la seua arribada a Orà. A ells, i a les milers de persones que es van quedar en terra sense una oportunitat en el Port d’Alacant, ha dedicat cadascuna de les paraules del llibret de Mar d’Ametlers el seu autor i director, Juan Luis Mira.