La Universitat d’Alacant ha inaugurat aquest matí l’exposició «Conèixer per a protegir» del fotògraf i naturalista de Villena Miguel Ángel Berbegal. La mostra podrà veure’s en la Sala Trànsit de l’aulari  II del campus fins al pròxim 18 de novembre, promoguda per l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau (IUDESP).

En la col·lecció de fotografies que conformen l’exposició, Berbegal descobreix al públic la diversitat i la bellesa dels ocells que conviuen amb l’ésser humà a l’Alt Vinalopó. L’autor pretén que la mostra traspasse el vel artístic i servisca per a donar a conèixer  aquests éssers vius que, bé de manera permanent o nòmada, poblen els diversos paratges del terme municipal de Villena. «Conèixer per a protegir» reivindica la necessitat de saber dels qui ens envolten per a defensar-ne els hàbitats davant les agressions.

Aquesta activitat forma part del projecte de conservació que el mateix autor va posar en marxa fa diversos anys, i difon entre els escolars i les generacions futures la necessitat de respectar els éssers vius  que comparteixen amb nosaltres el planeta.

A la comarca de l’Alt Vinalopó hi ha una variada representació d’aus rapaces fruit d’una geografia on s’ajunten  i entremesclen una complexa xarxa d’hàbitats diferents: terrenys en els quals predominen formacions arbrades com ara pinedes i carrascars, ambients rupícoles amb una alta diversitat de cingleres amb altures i orientacions diferents, cultius de secà en els quals destaquen les vinyes, olivars, ametlers i cirerers, camps de cereals, pasturatges i cultius hortícoles, com també una xarxa de construccions rurals abandonades que són perfectes per a nidificar alguns rapinyaires.

Miguel Ángel Berbegal

L’artista de Villena Miguel Ángel Berbegal és autodidacta, naturalista entusiasta i amant de la natura. Des de molt  jove va mostrar interès per la fotografia. És membre de l’Agrupació  Fotogràfica de Villena des de fa  dècades i, encara que mai havia realitzat exposicions a títol  individual, sí que ho ha fet de manera col·lectiva. Durant tota la seua trajectòria ha obtingut nombrosos premis i mencions nacionals i internacionals. Fa deu anys, Berbegal va fer un important pas en la seua carrera fotogràfica i va decidir dedicar-se amb la seua obra, en exclusivitat, a mostrar la riquesa del nostre patrimoni natural, especialment el dels ocells.