El fotògraf alacantí José Carlos Bernabeu Pérez, un dels seleccionats per PhotoESPAÑA en el seu festival de 2020 “Des del meu balcó”, inaugura una exposició amb 40 imatges distribuïdes en tres espais públics de Benidorm. La mostra, impulsada per l’Ajuntament de la capital turística de la Costa Blanca, s’exhibirà del 23 d’abril al 29 de juny en els panells del mobiliari urbà –opis– dels Espais d’Art Urbà “Ponent”, “Els Tolls” i “El Carrasco”, dependents d’aqueix Consistori.

José Carlos Bernabeu (Alacant, 1963), que compta amb diverses distincions pel seu treball fotogràfic, de la Universitat de Múrcia i del Concurs Internacional de Fotografia d’Alacant entre ells, titula la seua exposició “Espais”. La mostra es compon de tres sèries de fotos, en atenció als temes que les han motivades: urbà, industrial i platja. L’artista Carlos Balsalobre, mestre de la Confederació Espanyola de Fotografia CEF, ha col·laborat amb l’autor en la selecció d’imatges i en la seua estructura.

L’exposició, organitzada per la Regidoria Patrimoni Històric i Cultural, ha quedat configurada en tres blocs:

“Ponent”. Avinguda de l’Armada Espanyola, parterres del passeig de la platja de Ponent. Penja 16 instantànies amb una temàtica urbana. Sobre aqueixa selecció, l’autor considera que no hi ha ciutats invisibles, sinó ulls cansats. “A vegades no veiem el que tenim davant, l’evident, però si juguem amb la nostra vista, amb la càmera, amb les façanes i les ombres, aconseguim unes composicions sinceres, uns enquadraments molt estètics”.

“Els Tolls”. Plaza dels Pins, al costat de la plaça de bous. Proposa 14 fotografies de temàtica industrial, un enfocament en auge en la fotografia actual, que veu en els complexos fabrils i productius autèntiques catedrals d’inspiració. Bernabeu explica que amb les instantànies triades per a aquest apartat fa veure que la bellesa o la lletjor dels espais vénen marcades per la nostra visió particular i que és simplista concebre l’industrial com a lleig. En el monòton hi ha bellesa i la bellesa la podem expressar de mil formes.

“El Carrasco”. GlorietaLos Carrascos, pròxima a l’Ajuntament de Benidorm. Integrada per 10 imatges de platja. Bernabeu, que ja de xiquet jugava amb una màquina Kodak Pocket Instamatic 100, considera sobre aquesta part: “la platja és el lloc on ens llevem la roba i ens refresquem. Sobre l’arena ens desprenem del que habitualment ens sobra, deixem caure l’embolcall social. A la platja, la ciutat es transforma en una part de la Naturalesa”.

José Carlos Bernabeu és economista de formació i docent de professió. Fanàtic de la fotografia, en l’actualitat pertany al Club Fotogràfic Alacant i a la Federació Llevantina de Fotografia.

“La fotografia sempre m’ha acompanyat, des de xicotet. Em fascina poder detindre el temps en un instant i conservar aqueix record físicament i no sols en la meua memòria. En el meu treball em centre en destacar el caràcter estètic i formal de les coses. Les meues fotos obeeixen a un intent de dilatar el procés de l’oblit i a una necessitat constant de sublimació de la realitat”.

“La frontalitat i la simetria del subjecte són elements que solen ser presents en els meus treballs. La frontalitat procura a l’observador la capacitat de valorar aspectes d’estabilitat i fermesa. La simetria es percep com a bellesa; les imatges simètriques són profundament atraients, ens aporten equilibri, pau i benestar”.

José Carlos Bernabeu s’ha format amb professionals de la fotografia, alguns d’ells de talla internacional: José María Mellado, Rosa Isabel Vázquez, Alain Perdomo o Carlos Balsalobre, entre altres. Diverses de les seues fotografies han sigut utilitzades per a il·lustrar portades o interiors de revistes i llibres. Ha participat en diverses exposicions col·lectives i, últimament, imatges seues han sigut publicades per la revista fotogràfica RGB Magazine que, en dies passats, en el curs d’un acte públic a Alacant, va presentar el seu últim número.