El Brexit i el futur de les relacions entre Espanya i el Regne Unit han sigut l’eix central de la jornada ‘Espanya i Regne Unit: una mirada al futur’ que s’ha celebrat hui a casa Mediterrani. La cita, moderada pel director del Club Informació Toni Cabot, ha comptat amb les intervencions de l’ambaixador del Regne Unit a Espanya, Simon Manley, i del Director General d’Integració i Cooperació d’Assumptes Generals a la Unió Europea, José Pascual Marco.

L’ambaixador del Regne Unit, Simon Manley, ha destacat la importància de realitzar aquesta jornada en la qual tractar i explicar les relacions de futur entre tots dos països en una ciutat en la qual resideixen “al voltant de 90.000 britànics, a més dels quasi 2 milions de turistes” que visiten la Costa Blanca cada any.

En aquest sentit, Manley aposta per una relació de futur “estreta i constructiva” amb Espanya, després de l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea, així com continuar “treballant en els àmbits on tenim interessos en comú, com el canvi climàtic o la seguretat”.

Davant l’anunci de Theresa May d’obrir les portes a un segon referèndum a principis de juny, l’ambaixador ha anunciat que el nou projecte de llei presentat al Parlament Britànic ha de ratificar l’acord de retirada de la UE, així com “reflectir els interessos dels parlamentaris britànics” en una possible quarta consulta.

Així mateix, la futura unió duanera del Regne Unit forma “part del debat al nostre país, entre el Govern i el Partit Labortista”, assenyala Manley, qui ha incidit que ha de sotmetre’s a la reacció dels parlamentaris britànics. No obstant això, l’ambaixador assenyala cap a una relació de futur en la qual no existisquen aranzels ni restriccions al comerç de béns entre el Regne Unit i la Unió Europea ja que aquests interessos “no són només nostres, sinó dels nostres socis comercials de la UE i, sobretot, dels consumidors i treballadors europeus”.

El Brexit a Espanya

La incertesa provocada per aquesta situació de retirada en els britànics residents a Espanya, cal destacar “la importància del Reial decret del Govern d’Espanya que protegirà els seus drets en el cas de l’eixida de la Unió Europea sense acord”. L’ambaixador ha assegurat que es protegiran, també, els drets dels ciutadans espanyols que viuen al Regne Unit, perquè “contribueixen no solament a la nostra economia, sinó a la nostra societat multicultural”, per tals motius ha manifestat que “volem que es queden al nostre país”.