L’Institut Alacantí Juan Gil-Albert encara l’últim trimestre de l’any amb un ampli programa d’activitats que combina noves propostes culturals com el cicle de conferències ‘Mestissatges’, que arrancarà al novembre, amb unes altres ja en curs com ‘Alacant en femení: dones d’ahir i de hui’ o ‘Descobreix-los – Descobreix-les’.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, i la directora cultural del IAC, Pilar Tébar, han donat a conéixer aquest matí les diferents iniciatives que es duran a terme en els pròxims mesos, entre les quals destaca la xarra-col·loqui organitzada amb motiu del 120 aniversari de la Casa Bardín que tindrà lloc aquest dijous 14 d’octubre a les 19.30 hores en la seu de l’institut. La sessió comptarà amb la intervenció dels arquitectes Joaquín Maseres i Rafael Pérez, els qui van participar en el projecte de rehabilitació de l’edifici, i de la periodista i coneixedora de la història de la família Bardín Sol Giménez.

“Hem dissenyat un calendari dinàmic i molt fidel a l’esperit propi del Gil-Albert, amb temes d’interés general per a la ciutadania, de consciència i compromís social, que fomenten l’estudi i la investigació i que posen en valor la riquesa patrimonial, artística o literària del nostre territori, una programació versàtil la fi principal de la qual és vertebrar la cultura per a acostar-la a totes les comarques de la província”, ha destacat la vicepresidenta.

També en els pròxims dies se celebraran les I Jornades ComunicALC, en les quals professionals i experts en la matèria analitzaran els nous formats de comunicació cultural sorgits amb l’avanç de la digitalització. Les sessions, que inclouen una ponència i una taula de debat, es desenvoluparan el 15 i el 22 d’octubre en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant, de 17.00 a 20.00 hores.

Especialment rellevant és també el nou cicle ‘Mestissatges-Mestissatges’ que arrancarà al novembre amb objectiu de donar visibilitat al treball i a l’obra dels artistes de la província, o el de ‘Alacant en femení: dones d’ahir i de hui’ amb el qual, des d’el mes de juliol passat, es posa en valor la trajectòria de dones que destaquen o han destacat en diferents àmbits de la cultura com l’art, la literatura, la ciència, l’esport, la política o la gastronomia, reivindicant així el seu important paper en la societat.

A més d’impulsar noves propostes, en els últims mesos, el IAC ha dut a terme importants accions com l’enviament de lots de llibres a les 99 biblioteques públiques del territori -s’han manat un total de 1683 exemplars, 17 títols publicats per l’institut entre 2029 i 2020-, la recuperació de l’agenda mensual en la pàgina web per a oferir al ciutadà informació general de les activitats, o la signatura de convenis de col·laboració amb altres institucions o centres educatius que contribueixen a l’obertura del Gil-Albert a altres àmbits socials.

“També hem obert canals de difusió en WhatsApp i Telegram, a més de continuar amb l’enviament de la newsletter que ja existia. Tot amb la finalitat d’acostar-nos a la ciutadania i recuperar-la”, ha explicat Pilar Tébar, qui ha afegit que, així mateix, si el públic no pot assistir de manera presencial a un esdeveniment, “nosaltres li portem els continguts a través de les xarxes socials al lloc en el qual estiga”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat la progressiva recuperació de les sessions presencials, motivada per la millora de la situació sanitària, així com l’esforç que ha realitzat l’Institut Juan Gil-Albert per a retransmetre les seues proposades via streaming.

“A partir d’aquesta setmana iniciem un període amb menys limitacions relacionades amb la COVID que ens permetrà dur a terme actes de major abast. No obstant això, continuarem amb la difusió digital de les activitats per a acostar-les a aquelles persones que preferisquen seguir-les de manera telemàtica, tractant així d’adaptar-nos a un públic més jove i trencar la barrera de la distància”, ha conclòs Julia Parra.