El I Certamen Internacional Alacant Ciutat de l’Arròs, convocat dins de l’estratègia de l’Ajuntament per a promocionar a la ciutat com a destinació turística i gastronòmica, està complint objectius. La influència del concurs de cuina ha arribat a Orient Pròxim. Un cuiner de Líban ha presentat la seua candidatura per a prendre part en aquesta competició de sabors.

El Certamen Internacional Alacant Ciutat de l’Arròs recull en les seues bases que un màxim de 10 cuiners professionals tindran l’oportunitat de concursar cuinant en la Plaça de l’Ajuntament un arròs de gamba i calamar el pròxim 1 de juny.

Demà divendres, 10 de maig, acaba el termini de recepció de candidats per part de l’organització de l’esdeveniment. Fins ara, s’ha comptabilitzat una trentena de candidats tant d’Alacant i província com de Màlaga i altres ciutats, més el xef libanés i un altre de França que s’espera que concrete la seua petició.

La regidora de Turisme, Mari Carmen d’Espanya, ha manifestat que “el concurs està registrant una notable repercussió tant a Espanya com en països de la ribera del Mediterrani, la qual cosa demostra que la iniciativa per a promocionar l’interés turístic d’Alacant i el nostre plat estrela, l’arròs, està aconseguint les seues metes”.

De el col·lectiu de candidats, el comité organitzador del certamen triarà als 10 cuiners que es mesuraran en els fogons després d’analitzar els seus respectius currículums i les fotografies exigides de qualsevol tipus de plat d’arròs que hagen elaborat. L’examen de la trajectòria professional i de les imatges constituiran la base sobre la qual es pronunciarà l’organització per a triar a la desena de mestres que es posaran a la feina per a elaborar el plat requerit.

Dirigit a professionals

El concurs està dirigit a professionals de l’hostaleria en actiu i es requereix que siguen cuiners i majors d’edat. L’organització muntarà en la plaça de l’Ajuntament l’estructura per al cuinat i cada xef podrà comptar amb un ajudant. Se’ls facilitaran els ingredients per al seu cuinat: arròs, aigua d’Alacant, safrà de bri, gamba, calamar, nyora i altres espècies. Segons les bases, hauran de cuinar un arròs a banda de gamba i calamar, acceptant-se “l’ús afegit d’altres ingredients”. Totes les elaboracions, incloent els fons, hauran de ser realitzades durant el concurs, per la qual cosa no es contempla que els professionals puguen aportar productes precuinats.

Els candidats hauran d’observar en el seu cuinat els principis de qualitat d’Alacant Ciutat de l’arròs, és a dir, no podran emprar colorants artificials, ni potenciadors de sabor, ni olis refinats. L’arròs serà de la monovariedad japónica.

L’organització estipula que els xefs hauran d’aportar les paelles, olles, utensilis i altres materials per a escometre el seu treball.

El cuinat dels candidats començarà a les 11,30 hores del dissabte 1 de juny, en la Plaça de l’Ajuntament, i finalitzarà a les 14 hores. El jurat entrarà llavors en escena. De la seua resolució eixirà el xef guanyador de l’I Certamen Internacional Alacant Ciutat de l’Arròs.