L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert va presentar dijous passat 14 de març a Elx el llibre ‘Una Festa escrita. Llibres, plets i sermonsdel Misteri d’Elx’ de l’investigador i especialista Joan Castaño. L’acte tindrà lloc a la Casa de la Festa a les 20.00 hores i intervindran, al costat de l’autor, el professor de la Universitat d’Alacant Hèctor Cámara i el director del departament de Publicacions i Investigació del Gil-Albert, Joan Borja.
Aquest nou títol sobre el Misteri ofereix tretze aproximacions al drama asuncionista d’origen medieval, catalogat com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Es tracta, en aquest cas, d’una rigorosa cerca realitzada per l’autor durant els últims quinze anys que culmina ara amb aquestes pàgines que aporten documents inèdits trobats en arxius nacionals i internacionals.
En aquest sentit, el text aclareix algunes disputes obertes en els segles XVII i XVIII relacionades amb l’obra ‘El rescripte d’Urbà VIII’, que va permetre que continuaren les representacions del Misteri, així com altres polèmiques a compte del nomenament del Mestre de Capella.
En una segona part, s’aborda el tractament de la Festa en publicacions històriques, des dels sermons barrocs als primers impresos, detenint-se, a més, en autors que van dedicar bona part del seu treball investigador al coneixement i divulgació del valor d’aquesta representació. L’obra acaba amb un “Quadernde direcció” de l’autor, realitzat durant el període en el qual va ocupar el càrrec de mestre de cerimònies de la Festa en l’última dècada del segle XX.
Castanyer, doctor en Història i llicenciat en Ciències Químiques i Ciències Religioses, és Col·laborador Honorífic de la Universitat d’Alacant i de la Càtedra Misteri d’Elx de la Universitat Miguel Hernández. Acumula diferents premis pels seus treballs i també és tècnic del Museu Municipal de la Festa, director del Museu de la Mare de Déu de l’Assumpció i arxiver honorífic tant de la Basílica de Santa María com del Patronat del Misteri. Ha publicat desenes d’articles i llibres relacionats amb el Misteri, però també amb diferents aspectes de la història i tradicions il·licitanes.