El Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) presenta una nova selecció d’algunes de les obres més rellevants de la Col·lecció del museu realitzades per dones artistes. Es tracta de la segona sèrie d’IVAM Shots, una iniciativa en la qual els propis comissaris i conservadors de la institució trien una obra icònica, en aquest cas creada per una dona, i la comenten en 100 paraules a través de la pàgina web del museu.

La Col·lecció de l’IVAM compta amb peces de 284 dones, la qual cosa representa un percentatge del 14%. El compromís del museu amb la visibilització de les dones es manifesta no sols en la seua línia expositiva, sinó en una política d’adquisició d’obres d’art que pretén augmentar la presència de creadores en la col·lecció i reduir la bretxa de gènere existent.

Entre les obres que conformen aquesta selecció femenina d’IVAM Shots s’inclou

Rock ‘n’ Roll 70 (2015) de la britànica Gillian Wearing (Birmingham, 1963), en la qual reflexiona sobre la identitat personal i la seua percepció -en aquest cas la de la pròpia artista- i sobre les transformacions en l’aparença de l’ésser humà produïdes pel pas del temps, però també per les circumstàncies vitals.

Els conservadors de l’IVAM també han triat un foto-deslliure de Margaret Bourke-*White (Nova York, 1904 – Stamford, els EUA, 1971), la primera fotògrafa estrangera que la Unió Soviètica va autoritzar per a retratar la gesta del Primer Pla Quinquennal estalinista. Una de les imatges potser més fascinants del segle XX mostra a aquesta artista a la part alta de l’edifici Chrysler preparant-se per a fotografiar la ciutat de Nova York enfilada a una de les seues gàrgoles metàl·liques, una metàfora del nou model d’intrèpida autora va encarnar com a poques en la seua època.

En aquest segon lliurament d’IVAM Shots no podia faltar una de les icòniques

fotografies de Cindy Sherman en les quals l’autora utilitza la càmera per a retratar-se a si mateixa adoptant multitud de clixés. Es tracta d’una de les seues sèries més rellevants, Untitled, en la qual desenvolupa escenes que ens remeten

visual i narrativament al cinema negre americà dels anys quaranta i

cinquanta on la pròpia Sherman, caracteritzada, vestida i maquillada, utilitza el seu cos com un objecte més de atrezzo.

Els experts del museu també han triat una obra de la valenciana Carmen Calvo, Premi Nacional d’Arts Plàstiques en 2013. Recopilació (1977) és un exemple de la tendència a l’acumulació i la repetició rítmica que associem

al treball d’aquesta creadora des que va començar a destacar com a artista en la

dècada dels setanta del segle passat.

La selecció continua amb un fotomuntatge de Grete Stern (Elberfeld, 1904 – Buenos Aires , 1999) de la sèrie Somnis, en la qual retrata dones tancades,

en perill, amb dificultats, atabalades, assetjades, sufrientes o subtilment

iròniques davant situacions relacionades amb els homes, el matrimoni o la vida domèstica. Aquests fotomuntatges els componia utilitzant xicotetes maquetes que armava a manera d’escenaris teatrals, jugant amb la col·locació de figures, fons, llums i ombres, i després fotografiava.

Altres formats que tenen cabuda en aquesta selecció d’obres és un cartell de Valentina Kulagina (Rússia 1902–1987), una dona clau en el desenvolupament de l’avantguarda soviètica que va tindre una àmplia trajectòria com a dissenyadora de cartells i publicacions i va exhibir el seu treball en diverses exposicions a Rússia i Europa.

La Il·lustradora, pintora i dibuixant d’avantguarda Marie Čermínová, més

coneguda com Toyen (Praga, 1902-París, 1980), també forma part d’aquesta llista. En 1934 il·lustra Nas svet (El nostre món), un llibre dedicat al públic infantil amb estètica figurativa que busca un llenguatge modern de fàcil interpretació.

L’artista palestina Rula Halawani (Jerusalem, 1963) tanca aquesta selecció d’IVAM Shots en femení amb una fotografia de la sèrie Negative Incursions presa durant un mes després de l’ocupació israeliana d’una de les zones de Palestina.

Halawani posa en pràctica la seua formació i treball com a fotoperiodista reflectint a través de les seues obres les conseqüències del conflicte, així com la seua experiència vivencial en el seu propi lloc d’origen.

A través d’aquest projecte d’IVAM Shots, englobat en el programa #IVAMdesdecasa, el museu pretén acostar la Col·lecció del museu als usuaris a través de la seua pàgina web i difondre el valor dels seus fons, un patrimoni de més de 12.000 obres d’art que atresora fruit de contínues adquisicions i donacions des que va obrir les seues portes l’any 1989.