El IVAM manté un ferm compromís amb la visibilització de les dones que es manifesta no sols en la seua línia expositiva, sinó també en l’adquisició d’obres per a augmentar la presència de creadores en la col·lecció i a través d’un Pla d’Igualtat mitjançant el qual es compromet a avançar en l’objectiu que dones i homes tinguen idèntiques oportunitats en el terreny de l’ocupació pública.

«Som conscients que hi ha una llacuna en la visibilitat de les artistes. En els museus les dones han sigut retratades com a subjectes passius, no com a autores, i les seues obres no han format part del relat artístic», explica José Miguel G. Cortés, director de l’IVAM.

8 DE MARÇ

Aquesta aposta femenina no sols es focalitza a donar visibilitat a treballs fets per dones, sinó que s’estén també a la sensibilització i la conscienciació per a acabar amb la violència masclista. Per això, durant l’últim any la façana posterior del museu ha tingut instal·lat un «comptador de feminicidis» amb el qual StoolStreetArt, una iniciativa artística, vol subratllar la necessitat de continuar impulsant accions contra aquesta xacra. Aquest dissabte 7 de març, amb motiu del Dia de la Dona, es realitzarà una_última actualització del dígit de dones assassinades en l’últim any elevant la xifra definitiva a 99 dones.

LES DONES EXPOSEN

«Per a fer l’art inclusiu i igualitari és imprescindible la perspectiva de gènere», afirma el director de l’IVAM que en els últims sis anys ha programat mostres dedicades a artistes com Martha Rosler, Gillian Wearing, Grete Stern, Daura García, Cabell-Carceller, Helena Almeida, Ángeles Marco, Patricia Gómez i María Jesús González, Susana Solano, Lara Almarcegui, Anna Malagrida, Zineb Sedira, Soledad Sevilla o Carmen Calvo. També s’han organitzat mostres col·lectives com A contratemps. Mig segle d’artistes valencianes (1929-1980) que recreava el llarg i tortuós camí que van haver de recórrer aqueixes dones artistes per a aconseguir la seua visibilitat i professionalització o En Rebel·lia. Narracions femenines en el món àrab, que indagava en les realitats d’aquests països a través de la mirada de 24 dones artistes que trenquen amb els prejudicis, estereotips i clixés amb els quals els països occidentals s’acosten a la seua cultura.

L’epicentre feminista del museu continua aquest any 2020 amb exposicions dedicades a Bonica Hatoum, Gülsün Karamustafa i Trisha Brown. I només l’exposició Temps convulsos ja inclou obra de 31 dones amb noms com Cindy Sherman, Esther Ferrer, Sue Williams, Claude Cahun, Victoria Civera, Joana Hadjithomas o Yto Barrades.

LA BRETXA EN LA COL·LECCIÓ

Aquesta ona expansiva a favor de la igualtat també ha impactat en la política de compra d’obres d’art de l’IVAM que ha anat augmentant els seus fons amb peces de dones que han desenvolupat la seua labor al llarg del s. XX i XXI en diferents suports i amb diferents estils. La Col·lecció de l’IVAM compta amb obres de 284 dones, la qual cosa representa un percentatge del 14%.

L’any 2018 l’IVAM també va trencar una altra bretxa de gènere en entregar el Premi Julio González a l’artista francesa Annette Messager, la primera dona que ho va rebre en els 18 anys d’història del guardó. L’artista d’origen palestí Bonica Hatoum serà la segona a rebre el premi l’any 2020, a més de ser la protagonista d’una gran exposició en la galeria 1.

TREBALLADORES DEL MUSEU

En l’actualitat, l’IVAM compta amb una plantilla composta per 64 treballadors, dels quals 37 són dones i 27 són homes. De les 11 prefectures de departament, 8 estan ocupades per dones. El museu compta, a més, amb un Pla d’Igualtat mitjançant el qual es compromet a ser part activa essencial en la labor d’avançar en l’objectiu que dones i homes tinguen idèntiques circumstàncies i oportunitats en el terreny de l’ocupació pública, i que aquest àmbit es constituïsca en motor de canvi.