Amb motiu del Dia Mundial de l’Art, el Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) presenta un paquet de projectes educatius i lúdics, de caràcter artístic, sota l’etiqueta #IVAMenpijama. L’objectiu és estimular la creativitat i l’interés per l’art i, al mateix temps, oferir una alternativa a les activitats didàctiques presencials durant el tancament temporal de l’IVAM per la crisi sanitària.

Sense eixir de casa, l’usuari podrà gaudir d’aquesta campanya virtual i gratuïta amb activitats orientades a tots els públics: des de xiquets i xiquetes d’educació infantil i primària, propostes per a adolescents o grups amb diversitat funcional. Aquest projecte, disponible en la web de l’IVAM (ivam.es), també ofereix material per als docents que, davant la impossibilitat de visitar el museu amb l’alumnat, poden disposar de recursos per a l’aprenentatge.

L’IVAM… pertot arreu! proposa a les famílies convertir la seua casa en un espai d’experimentació i en un museu seguint un joc de pistes guiat per una fura. Només es necessita crear una màscara amb cartolina i tisores i observar el que ens envolta amb altres ulls. Aquesta proposta educativa, que ha desenvolupat l’IVAM per als més xicotets (3-6 anys) mentre el museu roman tancat durant la quarantena, és una readaptació del taller El Museu… pertot arreu! que proposa transformar els objectes domèstics en obres d’art.

La segona iniciativa, que porta per títol Pinazo s’anima a casa, està dirigida a públic familiar amb xiquets i xiquetes a partir de 6 anys. Es tracta d’un taller, inspirat en la tècnica gestual del pintor Ignacio Pinazo, que mostra com crear dibuixos animats des de casa utilitzant qualsevol aplicació de stop motion. També ensenya a realitzar seqüències animades utilitzant arena, un homenatge a l’artista valencià que tantes vegades va retratar la platja mediterrània i els seus banyistes.

Cossos en (in)acció! és la proposta educativa per a joves centrada en l’exposició Temps convulsos. Històries i microhistorias en la Col·lecció de l’IVAM. El projecte planteja als adolescents recórrer a una màscara per a posar-se en lloc d’un altre a partir de l’obra de l’artista britànica Gillian Wearing, descontextualizar una frase de Dora García o escoltar una llista de música en Spotify amb cançons de caràcter reivindicatiu. L’objectiu és fomentar el pensament crític en alumnes de secundària en temes com la identitat, el gènere o el pas del temps.

L’estudi Milimbo ha dissenyat una activitat específica de papiroflexia per a gaudir en família. Plegats suggereix crear tot tipus de formes i personatges utilitzant materials tan comuns com paper, cartó i tisores i seguint unes senzilles instruccions de plegat. Aquesta experiència estarà disponible en la web del museu a partir del 17 d’abril.

#IVAMenpijama es ve a sumar a l’oferta virtual de continguts que el Institut Valencià d’Art Modern ha llançat des del tancament de les seues portes al públic. Des del seu web i les seues xarxes socials, #IVAMdesdecasa ofereix entre altres coses el curs online #IVAMparladart, una selecció comentada d’obres de la seua col·lecció #IVAMshots o un avanç de les exposicions que estan preparant en #IVAMnextcoming.