“vi centenari, el seu sabor és dolç, sense embafe; per la seua densitat entela el cristall; fa olor de vella fusta de caoba” (Azorín)

L’Institut Juan Gil-Albert va promoure dissabte passat 16 d’octubre la tercera sessió del cicle ‘Tastarte. Maridatge de vi i cultura alacantins’ amb la Ruta pel món del Fondillón a Monòver, que va incloure un tast de tres vins –blanc, rosat i negre- i un fondillón del Celler Monóvar.

Aquesta sessió del cicle es va proposar un recorregut durant el matí per a conéixer l’experiència basada en la història del Fondillón, visita als cellers i vinyes i una cata degustació guiada per Rafael Poveda, enòleg de Cellers Monòver.

La ruta es va iniciar amb una recepció en el celler acompanyat d’una explicació de l’entorn, aqüífers, muntanyes, pedreres de marbre. Història del camp d’aviació de la República, llacuna de Salinas, Casas de l’Escriptor Azorín, seguida d’una visita a la vinya per a conéixer la Monastrell i degustar els raïms madurs del Fondillón coneixent els sistemes de plantació: got o espatlera.

També visita a les instal·lacions: zona d’elaboració, embotellat, tipus de suro, sala de bótes, història de Maisonnave i el vi d’Alacant. Va ser essencial, pel seu ritual, la baixada a la Sagristia per a realitzar el primer tast de Fondillones de 1950 amb maridatge de formatges blaus i altres viandes. En la Sagristia es trobaven els vins bons i era el lloc on signaven els acords comercials que venenciaban per això el nom encunyat de venencia

Va ser, concentrada, la història del Fondillón de 4 segles que es va acompanyar d’una signatura en les bótes que es va veure ben complementada amb la pujada a la zona de tast de vins habitual unida a una explicació del context vinícola alacantí.

Assenyalava Rafael Poveda que “l’important és tindre vi, després l’ésser humà busca la solució concreta en cada regió”.

Va ser curiós recordar, almenys per a un alacantí de la ciutat, que el Fondillón era dels vins que s’elaboraven en l’Horta d’Alacant i que va aconseguir la major fama i renom. L’Horta comprenia tota la zona des de l’eixida d’Alacant a València, estenent-se a un costat i a l’altre del camí, des del seu començament en Vistahermosa fins al caseriu de la Santa Faç i el poble de Sant Joan. Des de Mutxamel, en el nord, cap a Ponent arribant fins a Palamó i Tángel, enllaçant en l’Est amb les terres del Campello. Hui dia es produeix en terres de la Vall del Vinalopó, després de l’abandó i destrucció al qual es va sotmetre a l’horta alacantina a partir dels anys 70. A Monòver, el Pinós, Sax… es produeix un Fondillón l’elaboració i la criança del qual difereixen en alguns aspectes dels de l’Horta d’Alacant

Vam tindre l’oportunitat de conéixer, en una ràpida classe, els diferents tipus de taps emprats en la indústria. El tap de rosca d’alumini que és per a bevedors solitaris i no per a compartir en un sopar més íntim. Els nous taps de canya de sucre més sostenibles i l’advertiment sobre els taps de plàstic que són per a la conservació d’un any.

En les bótes per a envellir s’empra el sistema de la solera que afig el vi nou i el Fondillón es queda en el fons de la bóta. Les bótes, que són alacantins amb una capacitat pròpia de 1732’5 que és la mesura tradicional d’un 1 cànter, són de roure americà o canadenc.

En conclusió, va ser una grata experiència cultural i gastronòmica que vam poder viure gràcies a aquesta iniciativa de l’Institut Juan Gil-Albert.

Pròxim Tastarte

Durant el mes de novembre s’ha organitzat el pròxim Tastarte a Calp que recollirà la història dels Riu-rau al costat d’una degustació de vins d’un xicotet celler local. L’entrada és gratuïta, limitada a l’aforament, prèvia inscripció, quan s’òbriga la convocatòria, al correu ifernand@diputacionalicante.es