El IV Congrés de Moros Vells i Fundadors se celebrarà enguany a Elda, el dia 6 de juliol, tal com han anunciat Juan Payá, president de la Comparsa Realistes i Gerardo Cantó, membre de la Comparsa Marroquines, amfitrions d’aquest esdeveniment per al qual s’espera l’assistència d’unes 1.500-1.600 persones.

Aquests congressos “es fan cada 3 anys”, ha explicat Cantó. “El primer va ser a Villena l’any 2010 i cada tres anys la directiva va canviant de localitat”.

D’aquesta forma, l’acte començarà amb una rebuda de tots els pobles amb un café en la Plaça de l’Ajuntament. Després d’això, el Teatre Castelar acollirà diverses ponències sobre els càrrecs festers en els diferents pobles, temàtica d’enguany. Després hi haurà una exposició dels vestits dels pobles que participen i de les diferents comparses d’Elda en la Plaça Antonio Porpeta per a passar, després, al menjar de germanor en la Plaça Sant Pasqual. Així mateix, a les 20 hores serà la desfilada i finalment el sopar.

Respecte a la desfilada, recorrerà els següents carrers: carrer Nou (començarà a la porta de Junta Central), carrer Ortega y Gasset, Antonino Vera, Pedrito Rico, San Francisco i acabarà en la Plaça Sagrat Cor, en la qual tindrà lloc el sopar.

“La desfilada el componen tant les comparses dels pobles que participen com les d’ací d’Elda amb dues esquadres cadascuna”, ha assenyalat el representant dels Realistes.

Igualment, s’habilitaran cadires per als espectadors al llarg del recorregut de la desfilada, així com una tribuna a la cantonada entre Juan Carles I i Antonino Vera.

“El congrés és part del 75 aniversari de les nostres Festes”, ha exposat el president de Junta Central, Pedro García, afegint que “posa en valor les nostres festes” i és un exemple de “com el poble està amb les seues festes cada vegada que salen al carrer”. A més, García ha agraït a totes dues comparses la seua implicació i per fer que Junta Central forme part d’aquest esdeveniment “i per portar més festa enguany al carrer”.

Aquest congrés s’ha realitzat durant 4 anys consecutius i el seu objectiu és la difusió i intercanvi de valors històrics i culturals de les Festes de Moros i Cristians entre les diferents ciutats.

En ell participen els Moros Vells d’Agost, els Moros Vells de Banyeres de Mariola, els Moros Vells de Castalla, els Moros de Caudete, els Moros Vells de Crevillent, els Realistes i Marroquins d’Elda, els Moros Vells de Petrer, els Moros de Saix i els Moros de Villena.

En representació de l’Ajuntament d’Elda, Enrique Quílez ha agraït als amfitrions de l’acte i Junta Central per la labor que realitzen “fent grans nostres festes que fan una societat i una ciutadania”, destacant l’impuls que aquest acte representarà per al comerç d’Elda.

Per la seua part el President dels Realistes ha agraït a les diferents comparses d’Elda “la seua ajuda” ja que “ens oberts les seues cases, les seus”. També “als moros vells de Petrer” que han prestat la seua col·laboració des del primer moment.