L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha organitzat una taula redona titulada “Els Premis Estruch: actualitat i intrahistoria” com a acte paral·lel a la mostra que actualment s’exhibeix en la Casa Bardín. La trobada, que comptarà amb la participació de Francisco Sanguino, Marina Torrecilla i Raquel Molina, tindrà lloc avui dijous 15 de novembre a les 19:30 hores i reflexionarà sobre el que representen culturalment aquests guardons.

Els Premis José Estruch van ser creats en 2016, any del centenari del dramaturg i professor alacantí, per a reconèixer els millors treballs de la temporada del Teatre Principal d’Alacant, que els va promoure junt el IAC Juan Gil-Albert. En aquests moments s’han realitzat tres edicions en el palmarès de les quals han sigut premiades obres com La pedra fosca, Incendis i Cervantina; actors i actrius com Concha Velasco, Adriana Ozores, Daniel Grau i Pablo Derqui; directors com Mario Gas, Alex Rigola i Iaio Càceres; i autors com Alberto Conejero, Ernesto Caballero i Alfredo Sanzol.

Al llarg d’aquests anys, també s’han concedit reconeixements en les categories d’Interpretació de repartiment, amb guanyadors com Console Trujillo, Armant Pita i Juan Antonio Lumbreras, i en la de Millor contribució escènica de la Comunitat Valenciana per les quals han sigut guardonats els espectacles Clandestí i Pinoxxio, així com la companyia La Pavana per la seua trajectòria. En l’última edició, es va atorgar com a novetat el Premi al Millor espectador a Juan Antonio Benito, que va assistir a tots els espectacles de la temporada.

cal destacar que aquest esdeveniment s’ha estès al món de l’art amb la invitació a diferents escultors per a dissenyar la llàntia que es lliura. Fins ara, han participat els artistes Morán Berruti i Susana Guerrero. A més, en cada edició és habitual celebrar una trobada amb alguns dels premiats en la Casa Bardín.