La Diputació d’Alacant ha donat a conéixer a les vint personalitats, col·lectius i organitzacions que seran homenatjats en la primera edició dels Premis a la Cultura Alacantina Miguel Hernández en una gala que tindrà lloc aquest dissabte, 11 de desembre, en el ADDA.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha felicitat a tots els seleccionats “que són només uns pocs de totes les candidatures que s’han estat contemplant”. Així mateix, ha agraït la labor del jurat i ha destacat que aquesta iniciativa “serà una gran oportunitat per a traslladar als petits i grans impulsors de la cultura la calor i l’aplaudiment del públic”, un reconeixement que considera “més necessari que mai, després d’uns anys especialment difícils pel duro intermedi imposat per les restriccions amb motiu de la pandèmia”.

Parra ha recordat que la iniciativa va començar a gestar-se fa un any, en el ple de novembre de 2020, quan es va aprovar per unanimitat la idea inicial. “Ara per fi es fa realitat aquesta proposta que té com a finalitat posar en valor la riquesa cultural d’Alacant que hem d’agrair a moltes persones que, amb el seu treball i el seu esforç, han aconseguit situar la nostra província en un lloc privilegiat en moltes disciplines artístiques”, ha manifestat.

El jurat de la convocatòria ha establit quatre categories que engloben diverses disciplines en els Premis a la Cultura Alacantina Miguel Hernández.

Premi a la trajectòria professional consolidada en el món de la cultura

• Sector del llibre: Pilar Blanco Díaz, poeta. Guanyadora del Premi Internacional de poesia Miguel Hernández 2003, entre altres reconeixements.

• Sector de les arts escèniques: Juanjo Llorens, director tècnic d’il·luminació i docent.

• Sector de les arts visuals. Joan Castejón, pintor i escultor il·licità

• Sector de l’audiovisual. Luis Ivars, compositor de bandes sonores i membre de l’Aliança Europea de Compositors i de l’Acadèmia de les Arts i de la Cinematografia.

• Sector de la música: Marisa Blanes, pianista internacional.

Premi als nous creadors i emprenedors culturals

• Sector del llibre. José Manuel Carcasés, periodista i escriptor. Premi de la crítica literària de la CV en 2010.

• Sector de les arts escèniques: Companyia Una altra Dansa de la coreògrafa il·licitana Asun Noales, per la seua innovació en el món de la dansa.

• Sector de les arts visuals: Grup de Reüll. Grup d’estudis i investigació de la Marina Alta que se centra en la dinamització de la plàstica contemporània.

• Sector de l’audiovisual: Javier Marco, director de cinema nominat als Premis Goya en 2021 pel seu llargmetratge ‘Josefina’.

• Sector de la música: Javier Eguillor, solista internacional de bateria i timbalero.

Premi a la innovació de la cultura a través de les tecnologies de la informació i comunicació

• Sector del llibre: Projecte de Digitalització del llegat documental del poeta Miguel Hernández, realitzat per la Diputació de Jaén a través de l’Institut d’Estudis Gienenses.

• Sector de les arts escèniques: Juan Luis Mira Candel, dramaturg, director de teatre i compositor.

• Sector de les arts visuals: Daniel García Andújar, artista internacional i un dels principals exponents del Net Art.

• Sector de l’audiovisual: Mario Paul, il·lustrador i professor de comunicació de la Universitat Miguel Hernández.

• Sector de la música: Ricardo Descalzo, pianista i compositor, autor de nombrosos projectes audiovisuals.

Premi a la promoció i difusió de la cultura popular.

• Sector del llibre: Joan Borja, investigador, periodista i docent, director de la Càtedra Enric Valor de la UA, expert en cultura popular.

• Sector de les arts escèniques: Misteri d’Elx, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de 2001.

• Sector de les arts visuals: Museu d’Agost, dedicat a la terrisseria per a l’estudi, conservació i difusió de la tradició terrissaire.

• Sector de l’audiovisual. Programa ‘Tresors amb història’ d’À Punt, dedicat a divulgar el patrimoni cultural valencià del segle XX.

• Sector de la música: Orfeó Crevillentí, agrupació creada per a preservar la història i la tradició del cant coral de Crevillent.

Han format part del jurat la directora de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Pilar Tébar, el director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; la directora de l’àrea de Cultura de la Diputació, María José Argudo; el director del MUBAG, Jorge Soler; el director de la UNED d’Elx, Paco Escudero; el director de Publicacions del Gil-Albert, Antonio Cabot; i, pel ADDA, Jaume Gavilán, agent de Continguts Artístics.

Gala oberta al públic

La gala serà conduïda per l’actor i presentador Luis Larrodera i estarà amenitzada amb les actuacions dels alacantins Inés Domínguez i el grup Mailers. L’acte està obert al públic, fins a completar l’aforament, i les entrades es poden recollir hui en el ADDA en horari matinal i demà, divendres, també a la vesprada, en les dependències situades en l’avinguda Xixona, número 5.

Per a accedir a l’acte, que tindrà lloc a les 19.00 hores, serà necessari mostrar el passaport COVID i un document oficial acreditatiu de la identitat en compliment de la normativa sanitària. S’aplicaran a més altres mesures de seguretat, com l’ús obligatori de màscara. L’auditori obrirà les seues portes 45 minuts abans del començament de la gala.