El Centre de Congressos d’Elx va acollir aquest dimarts la presentació del llibre de Publicacions de la Universitat d’AlacantL’Alcúdia de Alejandro Ramos Folqués Contextos arqueológicos y humanos en el yacimiento de la Dama de Elche, d’Ana María Ronda Femenia. Es tracta d’un llibre destinat al coneixement d’un dels jaciments més emblemàtics de l’arqueologia hispana, que té com a actiu més divulgat haver-s’hi produït, el 4 d’agost del 1897, casualment, el descobriment de la Dama d’Elx. Aquell terreny que va ocupar la Colònia Julia Ilici Augusta va ser el jaciment propietat d’Alejandro Ramos Folqués, motiu dels seus estudis i excavacions durant bona part del segle XX.

Un acte que comptarà amb la participació de Juan Mora Pastor, director del Secretariat d’Investigació de la Universitat d’Alacant, Sonia Gutiérrez Lloret, directora científica de la Fundació L’Alcúdia, Miguel Ors Montenegro, director de la Càtedra Pedro Ibarra de la UMH i de l’autora, Ana María Ronda Femenia, responsable l’Àrea de Catalogació de la Fundació Arqueològica L’Alcúdia.

El repte del treball de Ronda ha sigut recollir, restaurar i condicionar tota la documentació generada durant tota la seua vida per l’arqueòleg il·licità Ramos Folqués. El seu principal valor radica en l’exhaustiva informació de la relectura dels quaderns de camp, transcrits pàgina a pàgina per la investigadora, que li han permès fer una revisió actualitzada dels diferents nivells d’ocupació del jaciment. Les velles dades oblidades han renascut a la llum d’una anàlisi restablida de la majoria dels materials més emblemàtics del jaciment, que es trobaven inconnexos i sense contextualització.

La investigadora explica com ha estudiat els documents originals de l’arqueòleg Ramos Folqués, i ha creat el Fons Documental Alejandro Ramos Folqués. Aquest fons està format per 40.091 documents que han sigut ordenats, classificats i posats a la disposició dels investigadors. L’ampli material inclou més de mil cartes de correspondència, fotografies, entre altre tipus de materials. Però, sens dubte, els diaris d’excavació són els documents més importants.

La catedràtica d’Arqueologia de la UA i directora de l’INAPH, Sonia Gutiérrez, afirma que, amb aquest treball científic, es pot conèixer, per fi, l’autèntica història de l’Alcúdia i aprofundir en el coneixement real del jaciment, i és la base imprescindible sobre la qual sustentar les futures investigacions.

L’autora

Ana María Ronda Femenia és arqueòloga responsable de l’Àrea de Catalogació de l’Alcúdia. Doctora en Arqueologia per la Universitat d’Alacant. La defensa de la seua tesi titulada La Alcudia de Alejandro Ramos Folqués: 50 años de estudios arqueológicos va tenir lloc el 5 de juliol del 2016 al Museu Monogràfic, i ha sigut el primer acte acadèmic d’aquesta mena que s’ha fet a l’Alcúdia.

La seua vida professional està lligada a l’arqueologia, sobretot en el vessant de l’estudi de la ceràmica romana. Els seus inicis van ser als jaciments del Parc de les Nacions i els del barri de Benalua –tots dos a Alacant– en la seua etapa en el laboratori municipal del COPHIAM. Ha sigut també la responsable de l’estudi dels materials arqueològics apareguts en les diferents campanyes –des del 1988 fins a l’actualitat– en l’enclavament dels Banyets de la Reina de Calp, i ha assumit la direcció d’aquest jaciment des de l’any 2004 fins al 2009.

És autora del llibre Arqueología de Benissa (1990), coordinadora de la monografia Baños de la Reina de CalpeUn vicus romano a los pies del Peñón de Ifach i del catàleg de l’exposició «Calp, arqueologia i museu», desenvolupada entre el desembre del 2009 i el març de 2010 al MARQ, exposició de la qual va ser comissària. Són múltiples els articles que ha escrit especialitzats en ceramografia arqueològica, i destaquen els últims anys els estudis dedicats a l’Alcúdia d’Elx.

Des de l’any 2003 la seua vida professional està consagrada al jaciment de l’Alcúdia d’Elx. La seua especialització en els contextos materials li ha fet exercir tasques de catalogació, inventari i classificació dels fons tant arqueològics com documentals del Museu Monogràfic de l’Alcúdia. Des de l’any 2008 és l’arqueòloga responsable de l’Àrea de Catalogació, a la qual ha contribuït d’una manera especial amb la creació del fons documental denominat Fons Alejandro Ramos Folqués.