El llibre La cuina del bolet. Costumari gastroboletaire (Onada Edicions) dels professors de la UA Sergi Gallego i Antonio Belda, ha sigut premiat amb una Menció d’Honor en el certamen Ciència en Acció «per la seua labor de divulgació dels fongs, que inclou informació general, claus de divulgació d’espècies comestibles i les seues aplicacions culinàries», segons ha destacat el jurat del concurs.

En aquest volum, que competia en l’apartat de Treballs de Divulgació Científica, s’explica com «els camins dels bolets i els humans han estat units des del principi per diferents motius. D’una banda, fan un paper ecològic fonamental en la naturalesa. D’altra banda, el vessant gastronòmic és el més estès i rellevant. La seua percepció ha anat canviant al llarg de la història i dels pobles. S’han mirat els bolets amb desconfiança per l’existència d’espècies tòxiques. Per això, excepte unes poques varietats prou conegudes, no estaven massa arrelats en la nostra cuina; eren fruit del dimoni. No obstant això, els cèsars romans ja es delectaven menjant-ne. Avui dia, l’ús gastronòmic dels fongs s’ha estès de manera exponencial i ha obert un nou ventall de textures, aromes i sabors».

Així doncs, en l’obra no sols es pot trobar una guia científica per a poder identificar els diferents tipus de bolets comestibles que creixen a la península Ibèrica, saber on cercar-los i, fins i tot, cultivar-los, sinó que, a més, ofereix, 153 receptes que els tenen com a protagonista.

Ciència en Acció és un concurs internacional dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica de l’àrea geogràfica iberoamericana, que està organitzat per l’Institut de Ciències Matemàtiques, la Reial Societat Espanyola de Física, la Reial Societat Espanyola de Química, la Reial Societat Matemàtica Espanyola, la Societat Espanyola d’Astronomia, la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular i la Societat Geològica Espanyola.

La cuina del bolet va guanyar el Premi Internacional Llibre de Cuina, Salut i Sostenibilitat Ciutat de Benicarló. Els seus autors tenen una àmplia i variada activitat científica i divulgativa. Sergi Gallego és catedràtic de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal i Antonio Belda és professor en el Departament de Ciències de la Terra i el Medi Ambient.