El Museu d’Art Contemporani ha vist augmentat el nombre de visitants presencials en més de 24.000 respecte a l’any passat, un 76,31% més. Mentre que en 2021 la xifra es va situar en 33.888 persones, en aquest 2022, les visites han aconseguit les 57.444.
Respecte al perfil del visitant, com altres anys, s’observa que són més les dones que acudeixen al museu, amb un total de 32.310, mentre que els homes se situen en els 25.134. Les xifres referent a la procedència, com ve ocorrent, col·loquen en primer lloc els internacionals, amb un total de 29.831, seguit dels locals i província amb 9.182 i finalment els nacionals amb 7.345.
Els assistents a les 481 activitats, també s’han vist augmentats d’una manera considerable. Mentre que en 2021 el museu va registrar 6.383, aquest any 2022, la xifra ha aconseguit les 13.464 persones.
El museu, tal com ha assenyalat l’edil de Cultura, Antonio Manresa «contínua amb la tendència a l’alça i això és degut a l’excel·lent programació expositiva i d’activitats» D’altra banda assenyala «la necessitat que des de les institucions se li done el suport necessari per a continuar amb aquesta tendència, i aconseguir en els pròxims anys una major rellevància entre els alacantins».
La conservadora del Museu, Rosa Mª Castells valora les dades molt positivament, encara que reitera la seua opinió d’altres anys: «no té sentit donar massa importància a les dades numèriques de visitants. Es tracta d’aconseguir no més visitants any rere any en una guerra de xifres absurda, sinó visites més significatives, experiències completes en les quals l’usuari o visitant, les persones que habiten el museu gaudisquen de l’art i la cultura contemporània en un entorn suggeridor, inclusiu, quotidià i familiar. El públic ha respost i ha convertit el MACA en lloc de reflexió i crítica, d’experimentació de les arts vives, punt de trobada i gaudi. Tenim una programació molt ambiciosa per a 2023 i esperem que les dones i homes, joves, majors, xiquetes i xiquets siguen de nou els protagonistes».

Resum de l’any 2022
L’any es va iniciar amb l’esperada arribada de les peces de la col·lecció Michael Jenkins i Javier Romero i tots els treballs de desembalatge, comprovació, registre, fotografiat, etc. així com la preparació de la primera exposició que va mostrar la varietat i qualitat dels fons d’aquesta nova Col·lecció ja del MACA.
Durant 2022 el MACA ha realitzat nou exposicions temporals a les seues sales i espais del museu. («Obertura. Més enllà dels mapes. Col·lecció Michael Jenkins i Javier Romero»; «Bruno Munari»; «Abel Martín en el Context geomètric de la Col·lecció Art Segle XX»; «Context Avantguardes, Obres de la Col·lecció IVAM»; «Art en una terra erma, 1939-1959»; «Manuel Baeza. Murals per al Pavelló de la Platja del Postiguet»; La peça convidada: «Escultura telemagnética de Takis» i l’última acabada d’inaugurar «Ara es va quedar la pressa quieta. Experiències abstractes entorn de Manolo Millars». A més, les obres de Juana Francés van viatjar fins a Màlaga per a conformar una exposició monogràfica sobre l’artista en el Museu Carmen Thyssen de Màlaga. De la mateixa manera s’han prestat 64 obres de les col·leccions del MACA a 7 exposicions temporals de diferents institucions i museus. Hem rebut 4 donacions i 7 obres en depòsit.
L’any ha finalitzat amb la concessió de l’I Premi Eusebio Sempere de la creació i el pensament artístic a l’artista Gustavo Torner.
Durant el 2022, els programes públics: educació, mediació i activitats diverses s’han convertit en un punt de trobada per a particulars, majors, joves, xiquets o famílies, que de manera assídua participen en elles, aconseguint que les places estiguen cobertes en pràcticament el 100%. Una vegada més, han sigut nombrosos els escolars que han conegut el museu i les seues col·leccions a través dels diferents itineraris i projectes educatius. Des de setembre, el programa educatiu del MACA es realitza a través de la convocatòria Tangent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, sempre compromés amb la mediació i l’educació a través de l’art. I hem posat com sempre una especial atenció un museu per a tots amb projectes d’inclusió social com Respirant MACA, Reminiscències. Art i Cultura contra l’Alzheimer, Tirant del fil o R de Retrat.

L’any 2023
Aquest any 2023 és un any especial per al MACA perquè celebrarem els 100 anys del naixement d’Eusebio Sempere i gran part de l’activitat del museu es veurà imbuïda de l’esperit semperiano.
La programació expositiva tindrà dos grans noms, Elena Asins i Eusebio Sempere i mostrarem nous fons de la Col·lecció Michael Jenkins i Javier Romero en una segona exposició. Al costat d’aquestes tres grans mostres, unes altres de xicotet format coexistiran en el museu: noves peces convidades i dues noves edicions de Context Avantguardes amb obres de l’IVAM. Seran 38 les obres de les col·leccions prestades a altres institucions a un total de 9 exposicions.
Quant als programes públics, s’intensificaran els projectes educatius amb noves o reformulades propostes: La maleta viatgera, Menuts Veïns, Parlem d’art?, Grans artistes a seques, Espais intersticials, Taller de músiques gràfiques, Laboratoris de lletres i imatges, tallers familiars, etc., es reforcen els projectes socials amb Sinapsis, dansa inclusiva i arts performatives, així com activitats de reflexió que es mantenen en 2023 com La taula de l’arquitecte, Noves Narratives i Paraules Majors o d’experimentació com el Cor davantal, Soniart, Maca en viu o esdeveniments programats al costat de la resta de museus de la ciutat com el Bookcrossing, Museum Week, DIM o la Nit en Blanc.