El Museu d’Art Contemporani d’Alacant, presenta fins al 10 de novembre tres obres de l’artista Joaquín Torres-García, pertanyents al període de les avantguardes de la col·lecció IVAM de València. L’edil de Cultura, Antonio Manresa ha assenyalat que «és una satisfacció plasmar la col·laboració entre el MACA i l’IVAM, amb l’exposició de les obres de Joaquín Torres-García, que complementen a la perfecció la Col·lecció Art Segle XX». Manresa ha recordat que «la nostra col·laboració i treball conjunt continuarà sent part del dia a dia del museu, en considerar imprescindible la unió entre institucions per a oferir als ciutadans unes propostes de qualitat».
La directora de l’IVAM, Nuria Enguita ha destacat que “és un plaer plasmar la col·laboració entre el MACA i l’IVAM amb l’exposició de les obres de Joaquín Torres-García, que complementen a la perfecció la Col·lecció Art Segle XX”, ha subratllat el regidor de Cultura sobre l’acord signat entre les dues institucions museístiques al desembre de 2021. “La nostra col·laboració i treball conjunt continuarà sent part del dia a dia del museu, en considerar imprescindible la unió entre institucions per a oferir als ciutadans unes propostes de qualitat”, ha recordat.
“Gràcies a aquest acord tres obres de l’artista uruguaià Joaquín Torres-García de la Col·lecció de l’IVAM podran veure’s a Alacant al costat dels seus contemporanis Julio González, Pablo Gargallo, Pablo Picasso, Braque o Juan Gris. Es tracta de tres peces: la pintura Composició (1932), la fusta gravada Constructiu grafisme (1932), així com la pintura sobre cartó Mastegue noir (1928) que va crear uns anys abans”, ha explicat la directora de l’IVAM.
“Volem que els projectes de l’IVAM depassen les fronteres físiques, que el museu supere els límits espacials del seu edifici per a incloure’s en l’esfera dels social, escoltant i responent a les necessitats concretes dels ciutadans”, ha conclòs Núria Enguita.
Context avantguardes. Obres de la Col·lecció de l’IVAM, València.
L’IVAM posseeix una de les col·leccions més singulars d’Espanya del període històric de les avantguardes de 1914 a 1945. Compta amb una important presència d’artistes internacionals que van propugnar l’experimentació abstracta com a pràctica creativa per a situar l’art en la modernitat mentre París es convertia de nou en el centre de l’avantguarda internacional.
En el MACA, la presència d’obres de les avantguardes se circumscriu a un xicotet nombre de peces d’artistes de gran importància i qualitat, reunides per Eusebio Sempere amb un gran esforç. No obstant això, pel seu escàs número, la visió històrica i estètica és molt fragmentària i no permet el coneixement profund dels llenguatges i propostes de l’avantguarda.
Context avantguardes és un projecte de diàleg entre col·leccions, entre les obres de l’IVAM i les de la Col·lecció Art Segle XX, de manera que s’establisquen lectures complementàries, mirades transversals, suport i context per a algunes peces que, en comunicació amb unes altres, enforteixen el seu llenguatge i missatge. Aquesta col·laboració persegueix que el visitant puga gaudir d’artistes mai vistos a Alacant, amb la finalitat de crear contingut i compartir experiències.
Joaquín Torres-García
(Montevideo, l’Uruguai, 1874-1949)
Les obres de l’artista uruguaià que es guarden en l’IVAM són un conjunt molt important que posa de manifest la seua influència en l’art modern, des del noucentisme a l’universalisme constructiu. La seua obra “absoluta i universal” expressa l’ordre del cosmos i amb les seues emblemàtiques composicions pictòriques, així com amb la seua labor docent, escrits i conferències, Torres-García va iniciar un corrent de pensament que sustenta tota la modernitat i que transcendeix els límits de la teoria estètica per a constituir-se en una manera d’entendre l’art i la vida.