El Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) ha prestat un pitxer de ceràmica ibera (oinochoe) per a la coneguda mostra “Picasso Íbero” exposada en el Centre Botí fins al pròxim 12 de setembre. La regidora de Cultura, Marga Antón, al costat del director de Museus, Miguel Pérez, ha presentat aquest matí la rèplica d’aquesta peça que ha sigut cedida al museu il·licità a canvi que l’original romanga temporalment a la ciutat santanderina.

L’edil ha agraït a la Fundació Botí la reproducció d’aquest atuell adaptat per a fer el museu més accessible i inclusiu, un dels objectius primordials de la regidoria. En aquest sentit, ha destacat que amb aquest element es dóna pas a una nova col·lecció permanent en el museu on progressivament es creen diferents espais hápticos i inclusius per a cadascun dels períodes culturals.

Aquest element, que s’exposarà juntament amb altres obres de Jaén, Albacete, València i els museus parisencs del Louvre i del Musée National Picasso-Paris, està decorat amb ocells d’ales esteses, i una exuberant naturalesa vegetal que abarrota tota la superfície per a anunciar la presència de l’antiga deessa ibera de la vida i de la mort, vestida amb llarga túnica acampanada i dotada d’ales.

Per part seua, Miguel Pérez ha explicat que s’ha realitzat l’escanejat i la fotogrametria del got, que ha sigut a càrrec de l’empresa Milab3d. A més, sota la supervisió i assessorament del director del museu de la Vila Joiosa, s’ha modelat en 3D la rèplica per a ressaltar en relleu tridimensional aquells motius pintats més representatius perquè puguen ser benvolguts al tacte d’aquelles persones amb dificultat visual. Així mateix, Pérez ha destacat que tots els materials que s’han utilitzat han sigut biodegradables i la peça ha sigut pintada i envernissada amb productes hipoal·lergògens.