El MARQ va acollir aquesta semana un cicle de conferències sobre la cultura, l’art i la civilització iraniana a càrrec de catedràtics, doctors i experts en la matèria. Un centenar d’estudiants, acadèmics i públic en general van presenciar les xarrades a la inauguració de les quals va assistir el diputat de Cultura i Educació, Cèsar August Asencio, acompanyat pel degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant, Juan Francisco Mesa, el director tècnic del MARQ, Manuel Olcina, i el director de la Fundació CV-MARQ, José Alberto Cortés.

La proposta s’emmarcava en les activitats paral·leles a l’exposició internacional que actualment exhibeix el museu, fins el mes vinent de setembre, amb el títol ‘Iran. Bressol de civilitzacions’, tal com va detallar el diputat, qui va ressaltar la importància d’aquestes iniciatives per a contextualitzar i aportar més informació sobre les mostres internacionals que acull el museu.

Arqueòlegs, tècnics i experts del MARQ com Jorge Soler, José Luis Menéndez o Rafael Azuar, han presidit algunes de les taules de ponències que han comptat amb la participació de Rudi Matthee, de la Universitat de Delaware, als EUA, qui va abordar ‘La idea d’Iran en el període Safaví: preeminència dinàstica i orgull urbà’ o de José Cutillas, de la Universitat d’Alacant, que va incidir en ‘Les missions i missioners carmelites en l’aniran safaví. Diplomàcia i Política Religiosa en els segles XVI-XVII’.

Després de les conclusions i preguntes, la jornada vespertina continue amb una xarrada de Fereidoun Biglari, subdirector per a Assumptes Culturals del Museu Nacional d’Iran, qui revelaria la ‘Ocupació Paleolítica d’Iran, nova evidència de les Muntanyes de Zagros i Alborz’.

Exposició sobre Iran

Inaugurada el mes de març passat, ‘Iran, Bressol de Civilitzacions’ és una ambiciosa exposició que recorre la trajectòria d’una de les cultures més remotes i prolífiques de la història a través de 195 peces, moltes procedents de jaciments que són Patrimoni de la Humanitat.

Al costat d’aquesta exhibició es pot visitar també fins a l’1 de setembre la mostra complementària “Espanya i Iran en l’època dels Grans Imperis” que aborda el vincle diplomàtic entre tots dos països durant el regnat dels Àustries i l’impere safaví.