Els treballs arqueològics en la Cova del Randero de Pedreguer han començat en el marc del Pla d’Excavacions del MARQ i es prolongaran durant quatre setmanes. La campanya de la Diputació d’Alacant, que ha incorporat les mesures de prevenció per a adequar-se a la normativa sanitària derivada del Covid-19, continuarà el pròxim 24 d’agost amb l’inici de l’activitat en El Cabezo del Molino de Rojales.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assenyalat que “amb aquestes dues actuacions són ja tres les intervencions que estem duent a terme dins del Pla d’Excavacions de 2020, que va arrancar el 3 d’agost en el jaciment de sa Pobla de Ifach. En totes elles s’estan prenent les màximes precaucions quant a mètodes de treball i separació d’espais per a continuar amb els treballs arqueològics amb totes les garanties de seguretat i salut”.

Les excavacions de la Cova del Randero, dirigides pels tècnics Jorge Soler i Consuelo Roca de Togores, continuaran les labors de les anteriors campanyes a la Sala Interior i emprendran noves prospeccions en una galeria annexa per a determinar l’existència de restes òssies humanes i aprofundir en qüestions d’interpretació i cronologia, respecte als nivells neolítics. Així mateix, s’ampliarà l’àrea del Pla de 2019 a la Sala de l’Entrada –anivelles paleolítics- per a determinar de manera més precisa l’ocupació de la cavitat en els inicis del Magdalenià.

D’altra banda, el 24 d’agost es posarà en marxa l’equip de treball del Cabezo del Molino a Rojales, amb Juan Antonio López i Mª Teresa Ximénez de Embún al capdavant. Al llarg de tres setmanes està previst continuar amb les tasques realitzades l’any passat, al mateix temps que es preveu l’obertura limitada de nous sondejos en relació als resultats obtinguts després de l’estudi geofísic del jaciment dut a terme en l’anterior campanya. En aquesta ocasió, i a causa de la reducció de personal voluntari, es limitarà l’obertura de nous sectors d’excavació arqueològica i es destinarà major volum del pressupost a la documentació.

Amb un pressupost de 122.000 euros, el Pla Anual d’Excavacions del MARQ continuarà al setembre al Tossal de Manises, en la Illeta dels Banyets, al Campello i en Vessants del Castell de Callosa de Segura. Les actuacions del projecte Carta Arqueològica del Patrimoni Cultural Subaqüàtic a les comarques Marina Baixa i Marina Alta se centraran enguany en treballs de documentació, donades les dificultats per a de dur a terme la prospecció subaqüàtica per les complexes mesures de protecció i prevenció.