El director del Museu Arqueològic d’Alacant, Manuel Olcina, ha confirmat a l’alcalde del Campello, Juanjo Berenguer, que al setembre arrancarà una nova campanya d’excavacions en el jaciment arqueològic de La Illeta, un dels de major interés de la conca mediterrània per les restes que han aflorat de diverses civilitzacions, des de l’Edat de Bronze fins als romans.

La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb una superfície de 10.000 metres quadrats, dels quals aproximadament 4.000 conformen el jaciment arqueològic. Malgrat la seua reduïda extensió, aquest jaciment és d’una gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. Tot això demostra que la Illeta dels Banyets va ser un important port comercial, des del qual es dominaven tant les vies marítimes com les de penetració cap a l’interior.

Olcina va comentar a l’alcalde que l’any passat es van excavar unes instal·lacions per a la conservació del peix de l’època preromana, construccions sobre les quals s’incidirà en la campanya d’enguany.