El Museu Nacional d’Arqueologia de Portugal (MNA), amb seu a Lisboa, exhibirà ‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’, una mostra organitzada pel Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) i el Museu d’Arqueologia Regional de Madrid (MAR) amb peces procedents de més de 22 centres museístics d’Espanya i Portugal. Aquesta serà la tercera seu d’aquesta exposició, que va poder ser visitada per primera vegada a Alacant en el primer semestre d’enguany.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat que “amb Ídols, el MARQ consolida la seua trajectòria internacional després de l’exposició ‘Alacant. Tresors del MARQ’ que es va exhibir de setembre de 2019 a juny de 2020 en el Museu Nacional de l’Iran amb seu a Teheran”.

Una delegació alacantina del MARQ ha viatjat a la capital lusitana per a mantindre un programa de reunions de treball amb la finalitat de perfilar tots els detalls de l’exposició que està previst traslladar al Museu Nacional d’Arqueologia de Lisboa, on romandrà des de febrer fins a octubre de 2021. En el grup de treball que es va desplaçar a la fi de la setmana passada a Lisboa van participar el director gerent de la Fundació CV-MARQ, José Alberto Cortés, els comissaris d’Ídols, Jorge A. Soler i Primitiva Bueno, la tècnica d’Exposicions de la Fundació MARQ, Teresa Ximénez, i l’arquitecte il·licità Ángel Rocamora, dissenyador del projecte expositiu.

El Ministeri de Cultura portugués i la Direcció General de Patrimoni Cultural, a través del MNA dirigit per Antonio Carvalho, ha triat l’exposició ‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’ com una de les propostes culturals internacionals que s’oferirà en el primer semestre de 2021, període en el qual el país lusità ostentarà la presidència de torn de la UE. La mostra ha augmentat el nombre de peces procedents de 12 museus portuguesos, que s’exposaran al costat de les dels 15 espanyols que participen en el projecte.

‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’ reuneix una col·lecció de figures antropomorfes, conegudes des de la primera meitat del segle XX com a “Ídols”, que conformen un conjunt moble de gran interés de les primeres representacions genuïnes i esquemàtiques del cos i el rostre humà. La mostra acosta al públic al món del neolític final i al calcolític dels primers pobladors en la península ibèrica.

El MARQ d’Alacant, la MAR de Madrid i el MNA de Lisboa han unit els seus esforços en una exposició que, a la llum de les investigacions més recents, recorre societats primitives invocant al llinatge i els ancestres en un projecte comú gestionat per la Fundació MARQ. De gener a juliol d’enguany l’exposició va ser visitada a Alacant per 30.000 persones.