Sota el títol “Els Toros del Argar. Figurillas d’argila de l’Edat de Bronze”, el MARQ exposa per primera vegada les peces de bòvids trobades en el jaciment callosí del Castell amb més de 3.500 anys d’antiguitat. La mostra es completa amb dos elements similars procedents de l’enclavament arqueològic del Argar, a Almeria, descoberts fa 150 anys i custodiats en els Museus Reals de Belles arts de Bèlgica.

El diputat de Cultura i Educació, César Augusto Asencio, ha inaugurat aquest matí la nova proposta, a la gran sala d’accés a les instal·lacions, al costat de l’alcalde de Callosa de Segura, Francisco José Maciá, el director d’Exposicions i Difusió del MARQ, Jorge Soler, el director gerent de la Fundació CV MARQ, José Alberto Cortés, i el comissari de la mostra, Juan Antonio López Padilla. “El conjunt que hem agrupat a Alacant suposa un terç de les figures d’aquesta tipologia que existeixen en tota Espanya i tres d’elles s’han localitzat gràcies a la campanya d’excavacions del MARQ, per la qual cosa per a la Diputació és un orgull acostar aquesta singular mostra als ciutadans”, ha puntualitzat el diputat.

En 2013, durant la campanya d’excavacions duta a terme pel Museu Arqueològic d’Alacant, en col·laboració amb l’Ajuntament callosí, es van localitzar aquestes figurillas i, després d’ardus treballs de restauració realitzats pels tècnics del MARQ, es va revelar que una d’elles és la més gran trobada fins avui. Els experts centren ara el debat a determinar què paper exercien aquestes petites escultures de fang, si es tractava de joguines infantils o de petits ídols amb contingut ritual.

A la fi del segle XIX, els enginyers i arqueòlegs belgues Henri i Louis Siret van localitzar a Almeria les primeres peces d’argila que representaven figures bovines i es relacionaven amb la cultura argárica, desenvolupada a les terres del sud-est de la Península Ibèrica entre 2.200 i 1.500 a. de C.

El Argar representava una dràstica ruptura amb les societats precedents de l’Edat del Coure. Ara dos d’aquelles estatuillas pertanyents a la Col·lecció Siret, s’exposen per primera vegada en el MARQ al costat de les tres trobades en l’emplaçament de Callosa de Segura.