El MARQ iniciarà dilluns que ve, 3 d’agost, el Pla d’Excavacions per a l’exercici 2020 amb les actuacions que es desenvoluparan en el jaciment de sa Pobla de Ifach, a Calp. La Diputació d’Alacant ha destinat enguany un pressupost de 122.000 euros per al desenvolupament de les intervencions arqueològiques que, per primera vegada, estaran sotmeses a un pla de treball específic per a adequar-se a la normativa sanitària derivada del COVID-19.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha explicat que “la proposta presenta importants novetats determinades per la situació actual per a evitar contagis entre les persones que participaran en la campanya. Entre elles, s’ha reduït a la meitat el nombre de voluntaris i estudiants graduats que participaran, passant de 105 en 2019 a 55 enguany. És una mesura necessària per a assegurar la distància interpersonal en l’àrea de treball”.

El procés d’excavació i documentació s’ha organitzat de manera que s’evite la proximitat, el contacte i l’encreuament involuntari de les persones. S’estableix, a més, l’obligatorietat d’usar equip de protecció, amb màscara, l’ús de líquids desinfectants i la rentada de mans. Des del museu, s’assignaran a cada persona eines i altres elements d’excavació intransferibles. El Pla d’Excavacions compta amb l’assessorament i supervisió del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de la Diputació d’Alacant.

Julia Parra ha avançat que “enguany està previst treballar en set excavacions, sis amb activitat en camp i una subaqüàtica en Les Marines, però en aquesta última solo es podrà fer un treball de documentació i preparació per a poder continuar avançant l’any vinent”.

Les intervencions es realitzaran en diverses comarques de la província d’Alacant començant per la Marina Alta el pròxim 3 d’agost, en el jaciment situat al Parc Natural del Penyal de Ifach. Allí es durà a terme un estudi arqueològic de sa Pobla Nova de Conquesta que s’estendrà durant quatre setmanes i comptarà amb la col·laboració de 7 voluntaris universitaris sota la direcció de José Luis Menéndez. L’actuació compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calp.

El coordinador i responsable tècnic del Pla d’Excavacions i director del MARQ, Manuel Olcina, ha detallat que “és la setzena campanya d’excavacions a sa Pobla de Ifach i els treballs, integrats en el Pla d’Investigació 2018-2021, tenen com a objectiu donar suport a les tasques del programa de consolidació preventiva que el MARQ, al costat de l’Àrea d’Arquitectura, desenvolupa en paral·lel a la investigació del jaciment”. Enguany s’incidirà en la documentació i consolidació de tombes del cimiterium o necròpoli de Ifach, situades al costat de l’església de la ciutat medieval. D’altra banda, es continuarà amb els treballs iniciats en 2018 en Ifach Oest, on l’any passat es va descobrir la Porta de l’Oest, segon sistema d’accés a la ciutat.

El Pla del MARQ continuarà el 17 d’agost amb l’inici dels treballs de la Cova del Randero, a Pedreguer, dirigits per Jorge Soler i Consuelo Roca de Togores. El 24 d’agost començarà la campanya de tres setmanes en el Cabezon del Molino, a Rojales, amb Juan Antonio López i Mª Teresa Ximénez de Embún al capdavant.

Al setembre, el dia 1 s’iniciarà l’excavació del camí d’accés a les ciutats antigues del Tossal de Manises, que dirigiran Olcina, Eva Tendero, Antonio Guilabert i el director de Conservació i Consolidació, Rafael Pérez. També aqueix dia comença la intervenció en la Illeta dels Banyets, al Campello, sobre el barri sud-oest de l’assentament púnic amb la supervisió d’Olcina, Adoración Martínez i Rafael Pérez.

Finalment, el 14 de setembre, el MARQ emprendrà els treballs arqueològics sobre l’enclavament de Vessants del Castell de Callosa de Segura, on es desenvoluparà un projecte d’estudi del procés històric en l’II mil·lenni a la Vega Baixa del Segura i al Baix Vinalopó, sota la direcció de Juan Antonio López Padilla.

Les actuacions del projecte Carta Arqueològica del Patrimoni Cultural Subaqüàtic a les comarques Marina Baixa i Marina Alta, dirigit per Rafael Azuar, se centraran en treballs de documentació, donades les dificultats per a de dur a terme la prospecció subaqüàtica per les complexes mesures de protecció i prevenció.