El jaciment arqueològic de el Tossal de Manises acollirà espectacles de lluita de gladiadors que s’iniciaran a partir d’aquest cap de setmana en el marc de les VII Jornades de Recreació Històrica “Lucentum Reviviscit”. Aquesta iniciativa de el MARQ té com a finalitat posar en valor aquest enclavament i completar l’exposició internacional “Gladiadors. Herois del Coliseu” amb noves activitats.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat la que serà la major recreació que s’ha realitzat en el jaciment que comptarà amb la participació de 43 persones de l’Associació Cultural “Hispània Romana, agrupació alacantina amb seu a la Vila Joiosa, i de 15 figurants pertanyents a l’associació Gesta Gladiatoria.
La titular de Cultura ha remarcat la singularitat d’aquestes representacions que suposen una oportunitat d’acostament a la ciutat romana de Lucentum. “Voldria ressaltar el valor que té rememorar les lluites de gladiadors en un entorn on fa 2.000 anys van ocórrer de veritat ja que, on no hi havia amfiteatres, el fòrum romà era el lloc on es duien a terme. Aquesta dada aporta major realisme i afig atractiu a aquestes recreacions”, ha assegurat.
Julia Parra ha confirmat que les representacions en Lucentum, que començaran dissabte que ve, s’allargaran més enllà d’aquesta finalitat setmana. “El programa que s’està preparant abastarà els mesos de juny, juliol, setembre i octubre, és a dir, durant tot el període d’exposició de ‘Gladiadors’ en el MARQ”, ha detallat.
També el director del MARQ, Manuel Olcina, ha incidit en la importància de les recreacions, dirigides a tots els públics. “Es tracta de representar el viu esdeveniments amb persones reals de la manera més fidel possible a la realitat i amb el màxim rigor, sense recrear-nos en la violència”, ha aclarit.
El director gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés, ha destacat “la importància de comptar amb la col·laboració de l’Associació Cultural Hispània Romana, degana en la recreació històrica i en l’estudi del món romà”. Per part seua, el representant d’aquesta organització, José Lloret, ha explicat que amb aquestes accions “volem promocionar el patrimoni i ensenyar tots el procés i els ritus entorn dels gladiadors, des de la contractació, enterrament i entrenament, fins a les baralles”.
La temàtica se centrarà en el procés d’organització dels espectacles de lluita, els diferents tipus de gladiadors i el seu equipament, els entrenaments en el ludus o les normes i regles del combat. Així. la proposta constarà de quatre escenes per a mostrar: Contractació (organització de l’espectacle), Entrenament (sessió d’ensinistrament i preparació), Funus (cerimònia d’honres fúnebres) i Gladiatorum munera (combat de gladiadors).
Les primeres representacions de Lucentum Reviviscit-2022 tindran lloc el dissabte 14 de maig -de 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.00 hores- i el diumenge 15 -de 10.30 a 13.00 hores- amb un aforament de 250 persones màxim per passada. A més, el preu de cada sessió serà de tres euros, gratuïta per a xiquets-as de fins a 7 anys, i les entrades es podran adquirir en les taquilles del MARQ, en el propi jaciment de Lucentum (Tossal de Manises) o a través de Instanticket. S’ha habilitat un sistema de so per a permetre a tots els visitants seguir la representació en un jaciment que està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.
D’altra banda, durant aquest cap de setmana quedarà suprimit el servei de passades guiades i no es permetrà la visita lliure al jaciment. Les entrades es podran adquirir en les taquilles del MARQ, en el jaciment i a través de Instanticket.
Programa d’activitats
A més de les representacions en el jaciment de Lucentum, el MARQ desenvoluparà “un ampli programa cultural de gran qualitat, a l’altura d’una destinació turística de primer nivell com és Alacant”, ha anunciat Julia Parra. L’exposició “Gladiadors. Herois del Coliseu” es completarà amb taules redones i jornades de caràcter científic. Entre elles, se celebrarà una jornada de conferències que tindrà lloc en la primera quinzena d’octubre amb especialistes italians i espanyols per a analitzar la figura dels gladiadors i els amfiteatres com a construccions de gran valor arquitectònic, cultural i social.
També s’ha desenvolupat un ampli programa didàctic que començarà el 21 de maig i es prolongarà fins al mes d’octubre.
Més de 13.000 visites
Julia Parra ha confirmat que, des que es va inaugurar el passat 13 d’abril, l’exposició ‘Herois del Coliseu’, ha rebut més 13.000 visitants. “És una molt bona notícia amb la qual celebrem aquest primer mes de la mostra, que ha sigut tot un èxit gràcies a l’equip del MARQ i als huit museus participants”, ha manifestat la diputada.