El MARQ celebra les primeres jornades científiques “Contestania Ibèrica revisitada” que centraran l’activitat del museu els dies 25 i 26 d’octubre amb la participació 75 experts procedents d’universitats d’Alacant, Almeria, Múrcia, Barcelona, València i Madrid i del Centre National de la Recherche Scientífique de França (asCNRS). Aquesta iniciativa cultural servirà per a analitzar amb detall els estudis i treballs realitzats que aporten noves dades sobre l’antiguitat de la cultura Ibèrica a Alacant amb la mirada posada en l’obra de l’arqueòleg Enrique Llobregat Conesa en el seu 50 aniversari.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha agraït la participació d’estudiosos d’universitats i centres de referència d’Espanya i França en aquesta nova trobada cultural. “El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant torna a ser un lloc de referència en la investigació i l’estudi arqueològic a nivell nacional i internacional gràcies a aquest nou fòrum que congrega a Alacant a un destacat nombre d’estudiosos de reconegut prestigi”, ha assegurat la responsable provincial, qui ha manifestat a més el seu desig que, a través d’aquestes jornades, “es consoliden nous avanços, més fàcils d’aconseguir des de la col·laboració entre institucions i universitats”.
El programa inclou taules redones, comunicacions i ponències amb el focus posat en la Contestania ibèrica. També està previst un torn de ponències i comunicacions de joves investigadors de les universitats d’Alacant, Múrcia i València. Aquestes jornades científiques tenen entre els seus objectius la posada al dia de l’obra de referència fonamental d’Enrique Llobregat i promoure la investigació i coneixement d’aquesta cultura amb les aportacions de les excavacions realitzades en les últimes cinc dècades.
La publicació de referència és el llibre d’Enrique Llobregat Contestania Ibèrica, fruit de la seua tesi doctoral, que va suposar una fita en la investigació arqueològica espanyola en interrelacionar les dades històriques i materials disponibles sobre un poble protohistòric, abordant des d’un plantejament intern la interpretació cultural de la regió Contestana.
Aquesta publicació va proporcionar, fa 50 anys, un enfocament nou que va ser assumit en altres espais geogràfics, obrint línies d’investigació tan fructíferes, que arriben fins hui en dia. Sota aquesta premissa, la Universitat d’Alacant i la Diputació d’Alacant, a través de la seua Àrea de Cultura i el MARQ, han organitzat aquest fòrum científic que abordarà l’estat actual dels estudis sobre el món ibèric en el territori de l’antiga Contestania.
El seguiment de les jornades podrà fer-se tant presencial com per streaming en el següent enllaç: https://www.marqalicante.com/paginas/es/jornadas-cientificas-contestania-iberica-revisitada-p731-m1.html