El MARQ ha inaugurat l’exposició “Els Bous del Argar” que reuneix per primera vegada a Callosa de Segura els tres exemplars de la cultura argàrica trobats en el jaciment de Vessants del Castell. El Museu Arqueològic Municipal ‘Antonio Ballester Ruiz’ acollirà la mostra fins al pròxim 30 de desembre.

L’acte de presentació al públic ha comptat amb la presència de l’alcalde de la localitat, Manuel Martínez, el director del Museu Arqueològic d’Alacant, Manuel Olcina, el regidor de Patrimoni, Vicente Mora, i el tècnic del MARQ, Juan Antonio López Padilla. A més de les peces exposades, la mostra inclou un panell informatiu, així com contingut audiovisual en el qual s’ofereix una explicació de la naturalesa d’aquests particulars objectes, de la seua investigació arqueològica i del paper que van poder jugar en la ideologia i simbologia de la cultura argàrica.

Amb 4.000 anys d’antiguitat, les xicotetes figures d’argila es van localitzar en el marc del Pla Provincial d’Excavacions impulsat per la Diputació d’Alacant i van ser determinants, des del punt de vista arqueològic, per a matisar el caràcter iconoclasta atribuït a aquesta societat i per a fixar amb precisió la seua cronologia.

Els treballs en el paratge callosí van començar en 2013 en el marc d’un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de la localitat i anualment es duen a terme campanyes d’excavacions dirigides per López Padilla, tècnic del MARQ, i per Francisco Javier Jover Maestre, professor de Prehistòria en la Universitat d’Alacant. En 2014 va ser possible documentar i datar per primera vegada la troballa de dues de les peces que, gràcies a les labors de consolidació i restauració realitzades en el MARQ, van poder ser exposades per al seu estudi i contemplació.