El Museu Arqueològic d’Alacant inicia dimarts que ve 9 d’abril una nova etapa després de quasi tres mesos tancat al públic en compliment de les restriccions imposades per la pandèmia de COVID-19. La decisió ha sigut aprovada en la Junta Executiva del Patronat de la Fundació MARQ celebrada ahir, que ha ratificat la reobertura de les exposicions permanents i de la mostra temporal ‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’, visitable fins al 5 de juliol. Els jaciments i monuments iniciaran el seu programa de visites en pròximes fases.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assegurat que “les instal·lacions han sigut minuciosament condicionades per a preservar la seguretat del personal del centre i també la dels seus visitants en aquesta nova fase de reobertura, labors d’adaptació en les quals la Fundació MARQ ha invertit fins al moment més de 40.000 euros i que continuen actualment per a aconseguir que el museu continue sent segur”.

Sota el lema ‘La teua salut és la de tots’, el MARQ ha desenvolupat una àmplia campanya informativa amb la qual pretén conscienciar a treballadors i visitants de la necessitat de ser responsables i seguir les normes que regeixen en el museu, la visita del qual només podrà realitzar-se amb cita prèvia. El pla de seguretat, en el qual ha col·laborat l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació d’Alacant, contempla les mesures i recomanacions preceptives en l’actual fase de desescalada i un procés d’actualització per a acollir els canvis que marquen les autoritats sanitàries i els organismes competents en la prevenció de la propagació del COVID-19.

Julia Parra ha destacat que “una de les apostes del MARQ continua sent la integració, guiats per l’objectiu de ser un museu per a tots, per la qual cosa cobren especial importància els programes d’integració amb personal que atendrà visitants amb diferents capacitats. També els dispositius de protecció han sigut condicionats per a l’ús de tots els usuaris, incloses les persones que ens visiten en cadira de rodes”. Per a garantir l’accessibilitat, s’ha elaborat un annex específic amb protocols adaptats per a persones amb diversitat funcional que completa el Pla de Contingència que es posarà en marxa dimarts que ve.

Les mesures de seguretat s’han adaptat als estàndards de qualitat i excel·lència del MARQ. La primera de les recomanacions per al públic és planificar la seua visita amb antelació a través de la web www.marqalicante.com o del servei d’informació telefònic 965.149.000. Les reserves es podran formalitzar a través del portal del museu des de demà dissabte 6 de juny.

Abans d’accedir a l’edifici, el visitant haurà de passar per la ‘Zona Termocontrolada’ que s’ha instal·lat en l’àrea d’accés des de l’exterior a taquilles. La distància de seguretat interpersonal està establida en dos metres, separació que es mantindrà en el recinte exterior i durant tota la visita, tant amb el personal com amb la resta de visitants. A més, és obligatori l’ús d’elements de protecció individual, màscara i guants. Els usuaris disposaran d’elements de desinfecció com a gel hidroalcohólico, situat en els punts senyalitzats abans, durant i després de la visita, i catifes per al calçat.

La senyalística és una altra de les línies desenvolupades per a garantir que se seguisquen els itineraris recomanats, tant per a entrar i eixir del centre cultural, com en els recorreguts interiors de les exposicions temporals i permanents. El MARQ disposarà de control de l’aforament en totes les sales que en aquesta fase inicial està reduït al 30% de la seua capacitat total. Es prohibeix el maneig d’elements que requerisquen l’ús de les mans com a pantalles i panells interactius o safates didàctiques, que estaran fora de servei.

El personal d’Atenció al Visitant estarà dedicat a rebre i atendre el públic durant la seua estada en el museu. Els usuaris rebran a la seua arribada el KitMARQ, en el qual trobaran una màscara, guants i una fulla que detalla les recomanacions i normes que hauran de complir durant el recorregut.

Les passades guiades es reprendran des del primer dia de l’obertura, el dimarts 9, amb una major freqüència de grups, l’aforament dels quals s’ha reduït a un màxim de 6 persones, sempre que pertanguen a la mateixa unitat familiar o grup de convivència anàloga. Podran visitar les instal·lacions fins a un total de 120 persones en la mateixa franja horària.