L’exposició itinerant del MARQ ‘Luz de Roma’ va arribar el martres al centre Vilamuseu de La Vila Joiosa. Aquesta excepcional proposta inclou 43 peces procedents de diverses col·leccions per a conèixer de primera mà la utilitat, forma i decoració d’aquests xicotets objectes que van ser canviant al llarg dels segles de domini romà.

La luz de Roma. Molina de Segura. Foto: MARQ

La luz de Roma. Molina de Segura. Foto: MARQ

Aquesta iniciativa, que ja ha itinerado per museus i centres culturals d’Elda, Callosa de Segura, Cocentaina o Saix, es compon, a més, de diversos panells explicatius en els quals s’aborden temes relacionats amb l’elaboració i comerç de les llucanes, així com amb dos audiovisuals, una guia de visita i un catàleg editat en valencià, castellà i anglès.

La luz de Roma. Molina de Segura. Foto: MARQ

La luz de Roma. Molina de Segura. Foto: MARQ

D’altra banda, cal destacar que els objectes que formen aquesta compilació procedeixen tant del Museu Arqueològic d’Alacant, com del Museu Monogràfic de la Alcudia d’Elx i del Museu Arqueològic Municipal d’Elda. D’entre tots ells, destaca un exemplar realitzat en bronze, una llucana vidriada i decorada amb dos caps de cavall i un llum de forma circular i dotada amb nombrosos forats de llum. El disseny expositiu gira entorn d’un eix cronològic que arranca en l’època ibèrica. No obstant açò, l’espai principal de la mostra se centra en les peces d’època romana distribuïdes en les seues diferents etapes: republicana, altoimperial, bajoimperial i tardorromana. A més, es presenten altres dos apartats, un d’ells dedicat al repertori decoratiu d’època romana i un altre en el qual s’inclouen diverses peces amb la marca del fabricant.