Elda tornarà a submergir-se de ple en l’Edat mitjana els pròxims dies 13 i 14 d’abril a través de la XX Fira del Comerç Medieval, organitzada per la Regidoria de Comerç i Mercats de l’Ajuntament d’Elda a través de la AFIC (Agència municipal per al Foment de la Innovació Comercial): “Hem volgut recuperar l’origen medieval de la fira en el seu XX aniversari després de diverses edicions celebrant-se amb temàtica barroca o goyesca”, ha destacat l’edil de l’àrea, Vicente Deltell.

El centre històric de la ciutat tornarà a ser l’epicentre de tota l’activitat, albergant més de 60 llocs de venda i restauració repartits a través dels carrers Nova i Colón, així com als voltants de la Plaça del Sagrat Cor i la Plaça de la Constitució. En aqueix sentit, tot el recinte estarà decorat amb estendards, banderoles o teles de colors per a donar forma a la línia argumental que conformarà l’ambient festiu de l’Edat mitjana: “S’ha intentat que aquesta fira complisca totes les expectatives programant-se diferents activitats complementàries al voltant del mercat, per la qual cosa segur atraurà tant gent d’Elda com d’altres punts de la comarca”, ha indicat Deltell.

El desenvolupament de les activitats del mercat serà similar durant les dues jornades, tant el dissabte 13 d’abril com el diumenge 14, Diumenge de Rams, d’11 del matí a 10 de la nit. Es comptarà amb exposicions d’armes de combat, de manuscrits antics, treballs d’espart o un campament medieval en el qual el públic “podrà gaudir de l’art i la destresa de l’esgrima antiga, així com d’espectaculars lluites realitzades per especialistes”, ha assenyalat el cap de la secció de Comerç i Consum, Javier Paterna.

De la mateixa manera, també es podrà gaudir d’exhibicions de tir amb arc i llançament de destrals, llances i ganivets; tallers d’oficis en viu com el d’encunyació de monedes, a més de comptar amb músics itinerants que recrearan melodies amb instruments de l’edat mitjana, acompanyats d’una ballarina que representarà diferents danses i balls àrabs i cristians.

El Mercat Medieval “també comptarà amb la reconstrucció històrica de les batalles del Cid, per als quals es realitzaran coreografies amb banderes a ritme de percussió de la mà de ‘els banderers del Cid’, així com diferents representacions de teatre itinerant”, ha assegurat Paterna. Per part seua, els més xicotets gaudiran d’atraccions infantils construïdes artesanalment i totalment ecològiques, a més d’un racó infantil amb jocs tradicionals.

Cal destacar que, d’acord amb la temàtica de la Fira, “el cartell elaborat per a la difusió de l’esdeveniment està compost per una recreació del Castell d’Elda en els segles XVI i XVII, segons la maqueta realitzada per l’Escola-Taller Castillo d’Elda que actualment es troba en el Museu Arqueològic Muncipal”, ha destacat l’edil de Comerç i Mercats, subratllant que “per a la localització i descripció d’aquesta peça s’ha comptat amb la col·laboració de l’arqueòleg de la Regidoria de Patrimoni, Juan Carlos Márquez”.