L’aposta de l’Ajuntament del Pinós per la promoció del sector del marbre està comptant amb importants reconeixements, com l’últim el premi nacional recentment concedit al projecte del mirador de les pedreres de la Muntanya Vedat.

Per aquest motiu l’alcalde Lázaro Azorín haja traslladat la seua felicitació a l’estudi Rocamora Diseño & Arquitectura, creadors d’aquest espai, per haver sigut guardonats novament en els Premis Nacionals Emporia per aquest i altres dos projectes.

El mirador habilitat en les pedreres del Mont Coto per al propi ajuntament i Fundació Llevantina va ser inaugurat al desembre de 2017, i ha merescut el Premi Nacional Emporia d’Or 2018 “A la innovació en l’arquitectura efímera”, que valora l’ús de materials, les solucions i l’eficiència, entre altres aspectes constructius.

Un mirador que, per la seua ubicació en les explotacions, és temporal i itinerant. Té un pes de 28.000 tones i va ser realitzat en 15 dies amb materials íntegrament reciclats i reciclables.

L’alcalde Lázaro Azorín espera “que aquest reconeixement nacional anime a més visitants a conéixer les nostres pedreres, ja que el mirador està situat en un punt estratègic des del qual es pot observar amb garanties com es treballa en les explotacions. A més, és un complement ideal a tot el que s’exposa sobre el sector en el Centre d’Interpretació “Casa del Marbre i del Vi”, un espai que també es van encarregar de musealizar Ángel Rocamora i el seu equip. De fet, van ser guardonats en 2014 amb el Premi Emporia d’Or “Al millor muntatge d’una exposició no itinerant” per la creació del singular espai dedicat al marbre, que destaca pel seu disseny i estructura”.

Per a l’edil de Montes, José Perea, “l’existència d’aquest mirador permet oferir un espai d’observació idoni als visitants, tant professionals del sector com profans en la matèria, encara que les visites s’han de concertar prèviament per motius de seguretat, en tractar-se d’un espai miner”.