Una festa amb moltes pinzellades al mateix temps: religió, tradició, identitat, història o tot alhora. Un tresor que gràcies a UNESCO ja és de tots i totes com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, i açò significa que és un cofre que preservar.

Demà comença tot. Els dies 11, 12 i 13 seran els anomenats ASSAJOS GENERALS que són les representacions completes en una sola jornada i les representacions oficials el 14 d’agost a les 18:00h primera part del Misteri, La Vespra i 15 d’agost a les 18:00h segona part del Misteri, La Festa.

És un drama sacre-líric d’origen medieval que se celebra cada any en el mes d’agost en la Basílica de Santa María on s’escenifica la mort i pujada al cel de l’ànima de la Verge i la seua posterior coronació. El Misteri són més de 400 anys de cultura pròpia, una festa amb molta intensitat per als-as il·licitans-as però sobretot també per als quals som pasantes o convidats a aquesta celebració de teatre medieval, tan nostre, que parteix d’un text original escrit en llemosí, denominació que va rebre el nostre valencià en el segle XVI. Açò és identitat, de veritat.

En la celebració del Misteri existeixen dos actes també essencials. D’una banda la PROVA DE VEUSi per una altra la PROVA DE L’ANGEL.

En la “Prova de Veus” participen els xiquets cantores del Misteri on interpreten algunes de les peces més conegudes del drama asuncionista, com els motets de María, l’Àngel o l’Araceli, en el Saló de Sessions de l’Ajuntament davant la presència de la corporació municipal i representants del Patronat del Misterid’Elx. Aquest acte essencialment és el punt de partida dels actes de la Festa que pot considerar-se un rodatge previ. “Una tradición que, aunque ha perdido totalmente su significado original, se mantiene hoy como recordatorio de lo que está por venir”.

La “Prova de l’Àngel” significa la posada en escena dels aparells aeris com la Magrana, l’Araceli i la Coronació, que pugen i baixen des de l’alt del cel situat en la cúpula de la Basílica de Santa María, a 30 metres d’altura. Originàriament era també una prova que permetia avaluar si els xiquets eren capaços de resistir cantar a aqueixes altures que ara forma part d’un acte més que reuneix a la ciutat en les seues festes tan tradicionals.

La força del Misteri és incalculable. Visiteu la pàgina web www.misteridelx.com  i, si podeu, no pensar-vos-ho i anar a estar i a sentir. Enguany amb les dates d’Agost i amb la doble ració que tindrem a l’octubre per ser any parell. Us encantarà, segur. Se us posarà la pell de gallina, com a poc, i com us agrade, recordar-ho…haureu de repetir.