El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) inaugurarà hui dimarts 1 d’octubre, a les 11.30 hores, la mostra Una mirada arquitectònica. Fotografia de Gaspar Jaén en la Col·lecció del MUA, amb una selecció de 37 fotografies de les 593 que l’autor il·licità va donar als fons del MUA l’any 2015. La donació es compon de cinc col·leccions de carpetes amb fotografies arquitectòniques dels seus viatges, acompanyades cadascuna per un poema.

La mostra, que romandrà oberta al públic fins al 10 de novembre, està estructurada en cinc blocs que es corresponen amb cinc dels viatges que Gaspar Jaén va fer entre l’any 1973 i el 1990: París (novembre, 1973); Londres, Cambridge (maig, 1975); Lausana, Vaduz, Salzburg, Viena, Praga (agost, 1975); Berlín (agost, 1979); i Nova York (abril, 1990). Els viatges dels anys 70, els va dur a terme com a estudiant d’Arquitectura, mentre que el de Nova York està relacionat amb un estudi sobre Poeta en Nueva Yorkd de Federico García Lorca. L’exposició, en la qual s’alterna la fotografia en blanc i negre i la de color, és un fidel reflex dels interessos de Gaspar Jaén, en els quals l’arquitectura, tant històrica com contemporània, es donen la mà amb la pulsió vital de les ciutats, manifestada a través dels seus habitants.

Gaspar Jaén (Elx, 1952) és arquitecte, urbanista, dibuixant i escriptor. Entre el 1980 i el 1991 va ocupar el càrrec d’arquitecte municipal a l’Ajuntament d’Elx i des del 1989 és professor de Dibuix Arquitectònic i de Dibuix Tècnic a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant, on és catedràtic des del 1993. Com a escriptor ha publicat llibres de narrativa, però és en la poesia on ens mostra la seua faceta més intimista i autobiogràfica, amb obres com Cadells de fosca trencada (València, 1976) la seua primera publicació, o Cambra de mapes (Barcelona, 1982) que recull una selecció de poemes sobre els llocs que visita.