La Universitat d’Alacant continua amb el programa commemoratiu del 25è aniversari de la Fundació Universitària L’Alcúdia amb la inauguració de la nova Sala L’Alcúdia al Museu de la Universitat d’Alacant i l’exposició “La Fundació L’Alcúdia. 25 anys creant patrimonio”.

El nou espai expositiu, fruit de la remodelació i ampliació de la sala L’Alcúdia del MUA creada l’any 2013, es dedicarà a l’exposició dels projectes d’investigació desenvolupats els últims anys i comptarà amb tres petits mosaics romans de paret procedents de la vila romana d’Algorós (Elx). Es tracta d’una luxosa vila situada a escassa distància de l’Alcúdia i els mosaics, acabats de restaurar, es podran veure a la Universitat d’Alacant gràcies a un acord amb el Museu Arqueològic Nacional. En la mostra s’exhibeixen peces rellevants trobades en les excavacions d’Ilici: un mosaic de grans dimensions que pertany a les termes privades d’una vila romana; atuells ceràmics ibèrics, romans i visigots; la tabula d’Ilici (un dels documents epigràfics en llatí més antics del País Valencià) que conté dades del repartiment de terres entre una desena de colons romans; materials domèstics com pitxers, monedes, bols o llums d’oli (anomenades llucanes). Els panells explicatius i els audiovisuals permeten una aproximació a la història d’Ilici i del jaciment, als materials trobats en les excavacions i al treball arqueològic i de restauració que es desenvolupa des de la UA i la Fundació L’Alcúdia. L’espai final de l’exposició queda reservat per a mostrar els projectes d’investigació de tres equips arqueològics de la UA que estan excavant actualment en diferents sectors de l’Alcúdia: Projecte Dames i Herois (en el lloc de la troballa de la Dama d’Elx ); Projecte Astero (en la zona de les termes orientals); i projecte Domus (en un dels sectors residencials al nord de la ciutat). Aquesta activitat investigadora reflecteix com cada campanya d’excavació llança nous descobriments que són fonamentals per a entendre l’activitat humana i desentranyar la història d’Ilici.

El jaciment arqueològic de l’Alcúdia està gestionat per la Fundació Universitària L’Alcúdia d’Investigació Arqueològica, un lloc emblemàtic en el qual es va descobrir la Dama d’Elx a la fi del segle XIX que va ser declarat Bé d’Interès Cultural l’any 1992 i és propietat de la Universitat d’Alacant des del 1996. En aquests 25 anys, la investigació ha aprofundit en els diferents períodes d’ocupació del jaciment, des del neolític antic (en el V mil·lenni aC) fins al segle VIII, moment en què és abandonat pels àrabs per a desplaçar el nucli urbà a l’actual emplaçament d’Elx. Prehistòrics, ibers, romans i visigots van habitar una regió rica en aigua i terres de cultiu. Un dels moments de màxima esplendor es va donar en el segle I aC., concretament l’any 26, quan el primer emperador de Roma, August, creà la colònia Iulia Ilici Augusta. A partir de llavors, la ciutat es dota de noves infraestructures per a ús religiós i civil, de clavegueram, luxoses cases particulars (anomenades domus) i termes que donen servei a una pròspera població. Des del segle I fins al IV, als voltants del recinte emmurallat, es van construir grans cases de camp (conegudes com a viles) amb mosaics, pintures murals i, fins i tot, banys termals privats, algunes de les restes dels quals, que procedeixen tant del jaciment de l’Alcúdia com del Museu Arqueològic Nacional, es poden contemplar en aquesta exposició.