El Museu de Belles Arts Gravina ha organitzat una potent proposta per a commemorar el Dia Internacional dels Museus (DIM), que se celebrarà dilluns que ve 18 de maig via online davant la crisi sanitària de la COVID-19. Sota el títol ‘Gisbert a l’abast d’un clic’, el museu dedicarà la jornada a aquest artista alcoià amb una visita virtual, pionera en els museus alacantins, a l’espai ‘Reconeixement internacional’ de l’exposició permanent ‘El segle XIX en el MUBAG’.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat “l’esforç realitzat pels centres culturals de la Diputació per a commemorar dilluns que ve el Dia Internacional dels Museus amb nombroses activitats pioneres com la que presenta el MUBAG, moltes d’elles enfocades a la participació directa dels usuaris”.

Mitjançant una recreació virtual, els participants en ‘Gisbert a l’abast d’un clic’ podran desplaçar-se sense barreres i lliurement per la sala i admirar en 360é els cinc llenços que alberga aquest racó del museu. En seleccionar les pintures s’aïllaran de l’espai i l’obra triada passarà a primer pla, podent ampliar-la i contemplar-la al detall. En aquest moment, el visitant es convertirà en investigador actiu d’aquesta experiència ja que, per mitjà d’un joc creat a través d’una sèrie de preguntes, explorarà detalls del quadre, percebrà aspectes rellevants i es propiciarà una primera reflexió abans de proporcionar-li dades sobre l’obra.

Una completa informació que abordarà diferents aspectes com la trajectòria de l’artista, els gèneres pictòrics tractats, el context històric, social i polític, així com la representació pictòrica i la igualtat, diversitat i inclusió, que aquesta edició són el tema del DIM. A més, hi haurà un apartat dedicat a la biografia del pintor i un altre en el qual s’explicarà el projecte expositiu de l’espai.

Així mateix, cal destacar que aquesta primera experiència interactiva que es mantindrà en línia per un temps indeterminat, serà el punt de partida d’un ampli projecte, al qual s’aniran sumant la resta d’espais que configuren l’exposició permanent del MUBAG.

Seguint les recomanacions del ICOM, el Consell Internacional de Museus, els centres culturals d’Alacant s’han unit per huité any consecutiu per a celebrar el DIM via online, encara que presencialment està previst commemorar-ho el mes vinent de novembre entre les dates 14 i 16 de novembre, que coincideixen amb la Nit dels Museus i el dia del 74é aniversari del ICOM, respectivament.

Altres propostes

El MARQ i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert han preparat També un ampli programa d’activitats amb motiu del DIM a les quals es podrà accedir de manera virtual a través de les seues pàgines web i de les xarxes socials.

El programa del MARQ inclou quatre contes, una guia del museu i dels seus jaciments en pictogrames, l’activitat ‘MARQ d’amics’ de la mà de les diferents institucions, un apartat per a reflexionar sobre el canvi climàtic, ‘El conte incomplet’ i ‘A la recerca de l’arqueòloga perduda’.

L’Institut Alacantí de Cultura conmemorá el DIM amb la visualització del projecte expositiu ‘Epifania’ de Miriam Martínez Guirao, comissariat per Álvaro Aroca Córdova, i amb la proposta ‘Els meus records de Juan Gil-Albert’ que recull una entrevista de Guillermo Carnero (1947) a Francisco Brines (1932) sobre entorn de l’obra i figura de l’autor alcoià referent les lletres valencianes del segle XX.