La Diputació d’Alacant ha acollit la presentació de la pròxima exposició del Museu Belles arts Gravina “L’Art com a inspiració: Les col·leccions de Sara Navarro”, una mostra que reuneix peces d’art i creacions destacades de la dissenyadora alacantina que s’obrirà al públic el pròxim 29 de novembre i romandrà fins al 25 de juny a la sala Emilio Varela de la pinacoteca.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha detallat que “es tracta d’una selecció inèdita, molt especial, que estrenem ací, a Alacant, que clarament s’identifica amb l’estratègia marcada des de la Diputació per a impulsar la nostra província com un referent cultural nacional i internacional”.
La responsable provincial ha avançat que “aquest és un dels principals projectes per als pròxims mesos, donat l’interés que està despertant”. Ha assegurat que amb aquesta proposta d’abast la intenció és tornar a captivar l’interés del públic de la mà de Sara Navarro, a la qual ha presentat “com una de les dissenyadores alacantines amb major reconeixement vinculada principalment al món de la sabata, però hui parlarem d’una altra de les seues grans facetes, el seu amor per l’art, i el seu retorn als seus orígens a Alacant aportant tot el que ha aprés en aquests anys.”
Sobre la trajectòria de Navarro, Julia Parra ha ressaltat la importància que ha tingut el seu nom en l’impuls del sector del calçat alacantí i el seu paper com a ambaixadora de la província a tot el món, destacant com a creadora i dona pionera a través de les seues col·leccions.
Per part seua, la dissenyadora alacantina ha manifestat que, a través d’una cuidada selecció d’obres i sabates, la mostra retrata com la inspiració per als dissenys sol esdevindre d’experiències vitals. Hui la col·leccionista aposta pel seu lloc d’origen, Alacant, “per a donar a conéixer la indústria del calçat i posar en valor un patrimoni artístic i industrial que forma part de la nostra identitat, el nostre imaginari i la nostra història”.
També el director del MUBAG, Jorge Soler, i la comissària de l’exposició, Begolla Deltell, han recolzat la singularitat de l’exposició “L’Art com a inspiració: Les col·leccions de Sara Navarro”. La mostra planteja un diàleg entre l’art contemporani i els models més icònics de Sara Navarro i suposa, a més, l’elevació a la categoria d’art del disseny en el sector industrial.
Entorn de l’exhibició en el MUBAG es durà a terme un programa cultural paral·lel que inclou conferències, tallers i altres esdeveniments en els quals participaran persones de relleu del món de l’art, la moda i el disseny. La diputada de Cultura ha incidit en què “es tracta no d’una exposició estàtica, sinó un relat artístic que convida a reflexionar sobre la presència de l’art com a valor transversal que encaixa perfectament amb la vocació de la Diputació per oferir una oferta cultural de qualitat que atraga a diferents públics més enllà d’Alacant, una cosa imprescindible per a promocionar una destinació turística internacional de primer nivell”.
‘L’art com a inspiració’ reuneix 53 obres que la dissenyadora alacantina ha adquirit durant més de 30 anys i una selecció de prop d’un centenar de dissenys de calçat més emblemàtics. La comissària de l’exposició ha explicat que seran presents obres d’artistes contemporanis de prestigi com Antoni Tapies, Eduardo Chillida, Pablo Palazuelo, Jaume Plensa, Equip Crònica, Alfonso Albacete, Guinovart, Jannis Kounellis, Lucio Muñoz, Rafols Casamada, Yutaka Mori, Max Pam, Joan Miró, Alexanco, Hernández Pijuan, Nicola de María, Jus Juchtmans i Arnulf Rainer.
També s’exhibiran treballs d’autors de generacions més joves com Isabel Córdoba, Judith Egger, Estefanía Martín Serna, María Luisa Sanz, Antoni Llena, Cristina Otero, Alberto Datas, Alberto Grassi, Pedro Chillida, Ignacio Llamas, Ginés Sánchez Hevia, Alex Cano, Avelino Salas, Jordi Alcaráz, José Manuel Ballester, Linarejos Moreno, Pablo Genovés, Eduardo Nave, Dionisio González, Javier Calleja i Guillermo Peñalver.
Sara Navarro forma part de la tercera generació d’una família d’artesans i industrials del calçat de la ciutat d’Elda. En 1979 va crear la seua pròpia marca amb un disseny que sempre s’ha situat a l’avantguarda, sota la companyia SarahWorld. La dissenyadora ha rebut premis de gran rellevància que recolzen la seua trajectòria professional, entre els quals es troben el Premi FEDEPE a la Dona Empresària de l’Any 2002 o la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles arts 2005. És vicepresidenta de l’Associació Madrilenya de Dones Directives i Empresàries (AMMDE), així com la seua directora en la Comunitat Valenciana.