El Museu de Belles Arts Gravina ha inaugurat una exposició sobre Vicente Rodes que, per primera vegada, reuneix gran part de la seua obra per a posar en valor la figura i el treball d’aquest gran retratista alacantí del segle XIX. La mostra, organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) recala a Alacant, on es podrà visitar fins al pròxim 15 de desembre.

Després dels treballs de condicionament realitzats en el Museu de Belles arts Gravina, el centre obrirà aquesta vesprada parteix de les seues instal·lacions al públic amb la proposta ‘Vicente Rodes. L’estudi al natural’, una mostra que trau a la llum 85 obres de l’artista procedents de museus, institucions i col·leccions particulars. La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha desgranat aquest matí els detalls d’aquesta nova proposta que ha presentat amb el director del CMCV, José Luis Pérez Pont, i amb Pilar Tébar, historiadora d’Art que ha comissariat l’exposició al costat de Sergio Pascual. Parra ha valorat positivament “que puguem reobrir en MUBAG amb aquest conjunt únic que recorre la trajectòria de l’autor alacantí Vicente Rodes”.

Prestigiosos centres de la talla del Museu d’Art de Catalunya, el Museu de Valls, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona o el Museu de Belles arts de València han cedit obres per a aquesta mostra organitzada en blocs cronològics. La primera part està relacionada amb la formació i joventut de Rodes a Alacant i València, la seua etapa més desconeguda, mentre que el segon itinerari repassa la seua maduresa artística, que coincideix amb el reconeixement acadèmic i social del pintor.

Aquesta segona selecció inclou nou obres de la col·lecció de la Diputació d’Alacant, revisades i condicionades per les restauradores de la institució provincial. Es tracta d’un oli i huit pastissos la característica dels quals de ‘inacabat’ permet apreciar tant el mètode de treball com el domini del dibuix i la tècnica del pastís amb els quals va destacar en la seua època el mestre retratista.

Vicente Rodes Àries (Alacant 1783–Barcelona 1858) és un dels artistes de major qualitat i producció retratística de la primera meitat del segle XIX a Espanya, la producció del qual s’havia vist relegada, fins ara, a escarides cites en els diccionaris de pintors o estudis ja centenaris. La seua obra a penes s’havia deixat veure en comptades mostres col·lectives i té en el seu haver una única exposició monogràfica de gran importància, inaugurada fa quasi un segle.

Rodes va iniciar la seua formació a l’Escola de Dibuix del Consolat de la Mar d’Alacant i va acabar el seu aprenentatge a l’Escola de BBAA de Sant Carles, a València, on va ser nomenat acadèmic supernumerari i de mèrit en 1815 i 1818, respectivament. La qualitat dels seus retrats al pastís li va portar a Barcelona on va aconseguir la fama en convertir-se en un dels retratistes preferits per la societat catalana i on va ser nomenat director de l’Escola de Nobles Arts o Escola Llotja en 1840.