La Fundació CV MARQ i la Reial orde de la Dama d’Elx han inaugurat “La Dama Viatgera”, una exposició que compta amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació d’Alacant i que es podrà visitar Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE).
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assenyalat que “amb aquesta nova col·laboració hem volgut participar en el programa d’actes organitzat amb motiu del 125 Aniversari de la Troballa de la Dama d’Elx amb una singular selecció d’imatges que conta la vertadera història del periple emprés fa més d’un segle per aquesta valuosa escultura ibera, tan lligada a Elx i a la província d’Alacant”.
En aquesta mostra l’espectador podrà conéixer a través de fotografies antigues els viatges que ha realitzat la Dama d’Elx des de la seua troballa, la seua venda i la seua posterior arribada al Museu del Louvre de França, els seus nombrosos trasllats per a evitar ser destruïda durant la Segona Guerra Mundial, fins al seu retorn definitiu al Museu del Prado al costat d’altres peces iberes i visigodes. S’inclouen a més els trasllats dins el nostre país, entre ells el realçat del Prat al Museu Arqueològic Nacional. La recopilació d’aquesta successió de desplaçaments, a vegades desconeguts, converteixen aquesta iniciativa en una exposició única.
La proposta va començar a preparar-se després de la signatura d’un acord entre la Fundació CV MARQ i la Reial orde de la Dama rubricat per la vicepresidenta Julia Parra, en representació del museu alacantí, i Mª Carmen Pérez Cascales, per part de la Reial orde. En virtut d’aquest acord, que commemora el 125 aniversari de la Troballa de la Dama d’Elx, totes dues entitats van expressar el seu suport i interés per enaltir la importància d’una celebració que posara en valor tant a la ciutat d’Elx, el seu patrimoni cultural i arqueològic, com a la província d’Alacant com a referents de la cultura i l’art iber.
Després de sis mesos de treball, ‘La Dama Viatgera’ estarà a la disposició del públic a la sala d’exposicions temporals del MAHE fins al 30 d’abril de 2023. Una oportunitat de conéixer una part de la història de la Dama d’Elx necessària per a entendre en profunditat la importància del bust iber. L’exposició està comissariada per Francisco Vives Boix, director de la Càtedra de la Dama d’Elx de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, i compta amb la col·laboració de la historiadora de l’Art, Estefanía Soler Selma, coordinadora del projecte.