La jornada Buenavista Diversa en l’illa de Tenerife posa a les persones amb diversitat funcional en el centre de l’ecosistema. Des d’uns principis d’equitat i participació social, proposen est trobe-experiència única i sense barreres, adaptada a l’accessibilitat universal. Unes jornades dirigides al gaudi, al benestar, a l’oci i al temps lliure de tots i de totes, i centrades en l’apoderament de les persones amb diversitat funcional a través de la seua relació amb el turisme i el patrimoni etnogràfic, cultural, arquitectònic i natural de Buenavista del Nord (Tenerife)

El Museu d’Art Contemporani d’Alacant ha sigut convidat per a donar veu a dues experiències viscudes en el Museu de la mà d’Ester García d’Extraradi. El programa “Reminiscències. Art i Cultura contra l’Alzheimer” al costat de AFA Alacant, nascut en 2012 com un projecte pioner a la Comunitat Valenciana, amb la idea de convertir el MACA en un espai d’accessibilitat a persones amb Alzheimer de l’Associació de Familiars i Amics de Malalts d’Alzheimer d’Alacant (AFA Alacant), i “Tots MACA”; aquest últim, dut a terme en de desembre de 2017, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Programa Buenavista Diversa. Museo de Arte Contemporáneo de Alicante

Programa Buenavista Diversa. Museo de Arte Contemporáneo de Alicante

La regidora de Cultura, Mª Dolores Padilla considera prioritari que el MACA «siga un espai inclusiu, en el qual es potencie la integració efectiva i l’accessibilitat real de tots a l’art, a la cultura i al museu». El museu organitza regularment programes, visites dinamitzades i tallers per a col·lectius amb diversitat funcional física, psíquica, sensorial, intel·lectual o mental, així com per a col·lectius en situació de vulnerabilitat social i «és important que un esdeveniment de la importància de Buenavista Diversa haja comptat amb nosaltres».

La discapacitat com a concepte ha vingut invisibilizando durant anys a moltes persones. La discapacitat emergeix quan l’entorn no permet a la persona desembolicar-se en ell, posant-la en una situació de desavantatge respecte a la resta de la ciutadania. No és per ventura el llenguatge responsable de promoure i transformar els significats?

Des de la perspectiva de la diversitat, floreixen nous conceptes i reptes dels quals Buenavista Diversa vol ser partícip, promovent la plena inclusió i el desenvolupament local en un municipi que aposta per la transformació social al costat d’aquest col·lectiu.

Dijous, divendres i dissabte, en Buenavista.

El dijous, 7 de juny, s’exposaran durant la inauguració del festival les dues experiències del MACA. El divendres 8 i el dissabte 9 compartiran els seus projectes amb les persones que acudisquen als tallers ‘Buenavista GAME’ i ‘Estampa Diversa’. El primer es planteja com un taller d’experimentació i creació amb materials recuperats i seleccionats de l’entorn la Plaça dels Remeis. Amb ells se cercaran enunciats plàstics a partir de frases sobre la història i el patrimoni de Buenavista del Nord, amb l’objectiu de crear un joc de cartes amb il·lustracions que desperten la creativitat, potencien la imaginació i evoquen fets quotidians o històries comunes narrades a partir de contes extraordinaris, meravellosos o, fins i tot, surrealistes.

Per la seua banda, ‘Estampa Diversa’ és un taller de serigrafia on Ester García promet sorprendre a tots i a totes i que poden portar-se a casa un pedacito de Buenavista Diversa. En tots dos casos, “la participació i els processos creatius de tots els participants serà el més important, obtenint com a resultat final dues obres d’art col·lectives, una en forma de joc de taula i l’altra, efímera, en la Plaça dels Remeis”.

Més informació en http://buenavistadelnorte.es/

Si t’ha agradat aquesta activitat, comparteix-la en xarxes socials. Inclou els nostres hashtags #LOBLANC#envalencia #CulturaAmbtu #CulturaAmbmi #CompartimCulturaAmbtu. Per a conèixer altres esdeveniments en la zona consulta nostra Agenda