L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla i la conservadora del MACA, Rosa Castells, han presentat als mitjans el balanç de 2018 i la programació del present any. Durant l’any passat, el museu va aconseguir els 83.992 visitants, la qual cosa suposa un augment del 18,08% respecte a l’any anterior.

El museu, tal com ha assenyalat l’edil, «es consolida any rere any com un dels referents culturals de la Comunitat Valenciana. Amb una cuidada programació expositiva, i una varietat d’activitats dirigides tant al públic infantil com adult, en 2018 han tornat a superar les xifres de visitants, tant presencial com online».

Mentre que les visites presencials freguen els 84.00o visitants, les del seu web i xarxes socials, aconsegueixen les 187.000, així com els assistents a les activitats realitzades, que han aconseguit les 24.000 persones i els escolars atesos, que ascendeixen a 3.899.

Amb un pressupost municipal, de 199.000 euros, sempre que s’aprove l’avantprojecte de pressupostos, el MACA, tornarà a apostar per una programació expositiva de qualitat, en col·laboració amb altres institucions i centres d’art, com serà el cas de la pròxima temporal sota el títol “Llum i moviment. L’avantguarda cinètica a París 1950-1975”, en col·laboració amb la Fundació La Pedrera de Barcelona i comisariada per Jordi Ballart i Marianna Gelousi, romandrà en el museu del 15 de febrer al 26 de maig de 2019.

  • EXPOSICIONS EN L’EXTERIOR

La mostra de Luis Gordillo «Fotoalimentación» que s’acomiada del MACA aquest diumenge, viatjarà de maig a setembre al Centre del Carme. També hi haurà presència d’obres del museu en exposicions en El CAAC de Sevilla, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, l’Antic Convent de Santa María dels Reis a Sevilla, el IAAC Pablo Serrano de Saragossa, el Centre Cultural Bancaixa a València, el Museu d’Art Contemporani de Lleó o la Sala La Nau de la Universitat de València.

  • EL PROJECTE EDUCATIU PER A TOTS ELS PÚBLICS en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

PROGRAMES ESCOLARS.

El programa de visites per a escolars continua i estan reservades moltes de les dates disponibles dels mesos de Gener a Juny de 2019. Les visites escolars són dutes a terme per l’Associació Explicar-te.

MENUTS VEÏNS. El programa Menuts Veïns es durà a terme enguany amb el Col·legi Públic Benalúa i es desenvoluparà de Gener a Maig de 2018. Coordinat per Explicar-te.

PROGRAMES PER A PÚBLICO GENERAL

VISITES GUIADES per a públic general. Segueixen les visites durant tots els diumenges i festius a les exposicions temporals o a la col·lecció permanent.

TALLERS per a xiquets o famílies. En el MACA es programen tallers en família o per a públic infantil amb l’objectiu d’acostar l’art contemporani i propiciar el coneixement dels processos creatius.

Taller EMBROSSAT en col·laboració amb el Teatre Arniches del Institut Valencià de Cultura. Iniciem una col·laboració amb la programació del Teatre Arniches entorn d’espectacles que tinguen un caràcter artístic. Dissabte dia 23 de Febrer. La funció de Addaura Teatre Visual té lloc el diumenge en el Teatre Arniches en sessió de família. En el MACA, el dia anterior plantegem un taller artístic entorn de la figura de l’artista Joan Brossa.

Programes especials impulsats pel Consorci de Museus.

AULA D’ESTIU/ESTIU en el MACA. Huitena edició d’uns “tallers d’estiu” diferents. Produïts pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. S’encurioseix entre els xiquets mitjançant l’observació, l’experimentació i la imaginació. Es realitzen diverses activitats i tallers vinculats amb l’art i les seues tècniques. I s’estimula als xiquets/as perquè establisquen un diàleg amb les seues creacions artístiques. Temàtica per determinar.

RESET. RELECTURES DE GÈNERE I MULTICULTURALITAT. Convocatòria oberta del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. A fi de completar la narració històrica, generalment feta dónes d’una perspectiva masculina i etnocèntrica, es volten projectes que conten l’altra meitat de la història, la meitat construïda per els dónes i invisibilitzada al llarg del temps, però també projectes que treballen altres desigualtats a través de guies didàctiques, relectures dels obres, proposta de nous itineraris o activitats que fomenten la discussió sobre qüestions d’igualtat, utilitzant els obres dels museus com a element mediador.

  • UN MUSEU PER A TOTS. MUSEU ACCESSIBLE. EDUCACIÓ SOCIAL

REMINISCÈNCIES. ART I CULTURA CONTRA L’ALZHEIMER 2019. 14 de gener-11 de febrer-11 de març-8 d’abril-13 de maig-10 de juny. De Gener a Juny tindrà lloc la setena edició d’aquest programa que acosta l’art i la cultura als malalts d’Alzheimer. En col·laboració amb AFA Alacant, la Fundació Peláez i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

OBJECTIU MACA: SANT RAFAEL. Projecte inclusiu entorn de la fotografia des de l’òptica dels usuaris del Centre de dia i Residència Sant Rafael. 28 de gener, 25 de febrer, 18 de març, 1 d’abril, 14 de maig, i 3 de juny.

El projecte sorgeix a partir d’un interés especial a promoure i proporcionar eines per a la producció artística i difusió de l’art, amb l’objectiu de contribuir a la transformació de la cultura i la societat des del treball col·lectiu.

MACAPARKINGCLUB, 2a edició. Sorgit de la Convocatòria de projectes de mediació cultural CERCLES del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana-MACA 2018 i desenvolupat per Extraradi, repetim experiència. Ho desenvoluparem amb el Col·legi Natzaret, adolescents en situació de desemparament amb la possibilitat de recuperar la seua infància i créixer de forma normalitzada. De gener a juny de 2019: 25 de gener, 8 i 22 de febrer, 3 i 22 de març, 5 i 12 d’abril, 10 i 24 de maig i 7 i 14 de juny.

PROJECTE 3 X 3. Està concebut com un programa de divulgació cultural, desenvolupat al costat d’Extraradi, que inclou elements que resulten interessants i atractius per a col·lectius amb diversitat funcional i/o en risc d’exclusió social.

REESCALFAT. Projecte educatiu en CENTRES REEDUCATIVOS DE MENORS. En col·laboració amb el Consorci de Museus. Quarta edició amb el Centre de reeducació de menors Els Reiets d’Alacant (Secció d’Educació Secundària de L’IES Figueras Pacheco).

EXTRARADI. ART i SALUT MENTAL. Projecte educatiu per a museus, dissenyat i dirigit per a persones amb malaltia mental, amb l’objectiu de generar experiències significatives que comporten el desenvolupament d’habilitats no solament artístiques, sinó socials, emocionals i comunicatives. En col·laboració amb el Centre Soci-Assistencial Dr. Esquerdo dependent de l’Àrea de Salut Mental de la Diputació d’Alacant. 25 i 30 de gener, 22 i 27 de febrer, 22 i 27 de març.

TEIXINT HISTÒRIES. Projecte en col·laboració amb Sabiex. Programa integral per a majors de 55 anys de la UMH. Maig-Juny 2019. Seminaris del MACA fora del MACA.

TODOSMACA 3r edició coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Jornades per al coneixement i reconeixement de la diversitat. Desembre de 2019. En col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

  • PROGRAMACIÓ D’ACTIVITATS 2019. L’OFERTA CULTURAL.

El MACA compta amb un programa cultural complementari a les seues col·leccions que gira entorn de l’art i la cultura del segle XX. Nombroses activitats entre performances, seminaris, concerts, xarrades, projeccions, dansa, recitals, conferències, debats, presentacions o reunions de grups de treball… activitats pròpies, en col·laboració o externes que han vingut a completar l’oferta cultural de les exposicions permanents i temporals que ofereix el museu.

Activitats periòdiques que es mantenen en 2019 com: La taula de l’arquitecte, Contes per a bebés, Contes en el MACA, Laboratoris de lletres i imatges, Abril en dansa, PhotoAlicante, Bookcrossing, Museum Week, DIM, Nit en blanc, Art Futura, Filosofia en obert.