El Museu d’Art Contemporani d’Alacant va inaugurar, en el seu espai didàctic, divendres passat el projecte educatiu a propòsit de l’obra de Juana Francés sota el títol «Som ja robots o comença la funció?», i que forma part de la sisena edició de Menuts Veïns.

Menuts Veïns és un programa educatiu dissenyat per a fomentar l’interés per la plàstica contemporània. En cada curs escolar participa un centre educatiu de la ciutat d’Alacant descobrint l’art contemporani a través de les Col·leccions del MACA. Cada projecte és un recurs educatiu enriquidor i innovador perquè està generat pels alumnes per als alumnes.

L’IES Jorge Joan d’Alacant és el centre educatiu convidat del curs 2020-2021. En aquesta sisena edició de Menuts Veïns, s’ha sumat al projecte l’artista alacantí Aurelio Ayela, amb l’objectiu de conjuminar la creació artística contemporània i l’educació, com a instrument d’expressió, comprensió i reflexió sobre els problemes contemporanis de l’ésser humà.

El projecte

Mirar l’obra de Juana Francés a través dels ulls dels alumnes de l’IES Jorge Juan amb l’acompanyament de l’artista Aurelio Ayela. Posar-la en contemporani des de la multiplicitat d’enfocaments: des de la filosofia, des de la història, des de la literatura o la plàstica.

De nou Menuts Veïns es converteix en un projecte d’acostament a l’art contemporani de manera transversal. Amb els llenguatges propis de les noves generacions: connectant l’esperit i la denúncia de la soledat de l’individu, de la reificació de l’ésser humà, de la incomunicació en un món construït tecnològicament que qüestiona Juana Francés, alumnes i professors han aprofundit en com l’art sorprén, desperta, revela i transforma la societat que representa.

El projecte és transversal, i prova d’això és que han participat els departaments de Plàstica i Visual, Valencià, Geografia i Història, Filosofia, Educació Física i Informàtica de l’Institut.

Han sigut molts els alumnes de diferents cursos que han participat amb el seu treball.

-1r de Batxillerat de Dibuix Artístic i Cultura Científica, EL ROBOT i el Rap “ A propòsit de Juana Francés” de Jerony Llorca Soriano.

-2n ESO A, Treballs de plàstica

-4t ESO A, Vídeo de conceptes sobre el missatge de la pintura de J. Francés

-4t B, Vídeo interpretatiu de pintures de J. Francés . Autor: Nicolás Sánchez Díez i Acrílics sobre llenç:

• “Enganxats a la xarxa” d’Eva Hernández Rielo

• “Ja no tens ales” de Sandra Moya de l’Amo

-4t ESO C i 4t ESO B (Valors Ètics), Vídeo amb reflexions sobre el discurs de Juana Francés

-4t ESO C, Coreografia “Ens vigilen”, amb la col·laboració de Samuel Kippa King (2n Bach.)