La mostra, organitzada per la Càtedra Demetrio Ribes, realitza un recorregut per les instal·lacions aeroportuàries que van servir de base per a l’aviació republicana que defensava les infraestructures i ciutats de la costa i donar suport en fronts de guerra.

El Museu del Calçat acull fins al pròxim 30 d’abril una exposició sobre els aeròdroms i altres instal·lacions aeroportuàries situades en la Comunitat Valenciana durant la Guerra Civil. Durant la contesa l’aviació es va conformar com un dels elements més importants per a declinar la balança cap a un bàndol o cap a l’altre.

Davant aquesta situació i la insuficiència d’infraestructures existents, es van construir una sèrie d’aeròdroms per tota la geografia espanyola. El bàndol fidel a la República va quedar organitzat en set regions aèries, les quals estaven subdividides per sectors.

El territori valencià va quedar inclòs principalment en la 4a Regió Aèria, encara que unes certes comarques es van incloure en la 7a (la d’Utiel-Requena) o la 2a (la Vega Baixa). De nord a sud es van instal·lar al voltant de quaranta camps d’aviació. La seua funció va ser, principalment, servir de base per a l’aviació que defensava les infraestructures i ciutats de la costa, així com donar suport als fronts més pròxims, com els de Terol, Llevant i l’Ebre.

L’exposició té com a finalitat presentar aquestes infraestructures aeroportuàries en el seu context en relació al conflicte. Realitzant per a això una visió dels aeròdroms, mostrant els seus elements més representatius, així com els aparells i el personal volant; la guerra des de l’aire i els bombardejos; la producció tant industrial com cartogràfica del territori; o la cultura, l’art i la memòria que els envolta.

La Càtedra Demetrio Ribes és l’entitat organitzadora de l’exposició, per a la qual l’Ajuntament d’Elda, a través de la Regidoria de Museus, ha cedit una part de les instal·lacions del Museu del Calçat.

La mostra inclou 14 emplafones panells temàtics, 2 panells de cartells i fotografies en diversos formats, així com 2 paravents també amb cartells.