L’Ajuntament de l’Alfàs del Pi col·labora amb la Universitat d’Alacant en l’organització de l’I Congrés Internacional de Narratives Digitals, i Virtualització del Patrimoni, que se celebra des d’aquest dijous fins al dissabte, i compta amb tres seus: el Museu de la Mar de Santa Pola, la Facultat de Filosofia i Lletres, i el Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir, a l’Alfàs del Pi.
Nombrosos experts i professionals en virtualització, canals de transmissió de projectes i eines tecnològiques del sector es donaran cita dissabte que ve 26 de novembre en el Museu Vila Romana de l’Albir, on s’abordarà l’experiència immersiva amb ulleres de realitat virtual, posada en marxa per l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi el mes de setembre passat. En aquest enclavament arqueològic es tractaran les tecnologies de visualització 3D i, especialment, s’analitzarà el curtmetratge realitzat  en realitat virtual i creat per la Universitat d’Alacant en col·laboració amb l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, que permet al visitant endinsar-se en la vida quotidiana de la vila romana d’època sota imperial excavada en la localitat. Un recurs tecnològic a la disposició de totes les persones que visiten el Museu Vila Romana de l’Albir, cofinançat el 50% amb fons europeus, a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020. Un recurs apte per a tots els públics que fomenta l’accessibilitat al patrimoni. Està disponible en tres idiomes: castellà, valencià i anglés. Es tracta d’un documental dramatitzat virtual en 360é en un entorn totalment immersiu. Un dels pocs productes d’aquest tipus que es donen en els museus del nostre país, juntament amb el MAN (Museu Arqueològic Nacional).
Des de la Universitat d’Alacant, en concret des de l’equip de Patrimoni Virtual de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric, s’ha contribuït en l’última dècada al desenvolupament de projectes de virtualització que revaloritzen el patrimoni i exigeixen que s’establisquen protocols que garantisquen el rigor i qualitat científica.
El Museu Vila Romana de l’Albir va obrir les seues portes a l’abril de 2011 i és pioner en l’aplicació de la tecnologia 3D sobre jaciments a l’aire lliure i compte, a més, amb una Sala d’Audiovisuals en la qual s’exposen 45 peces de rellevant valor. Parlem d’un centre de referència en la Comunitat Valenciana per a l’aplicació de recursos tecnològics en la interpretació i la valorització turística del patrimoni cultural.
https://www.patrimoniovirtual.com/congreso-internacional-narrativas-digitales-virtualizacion-del-patrimonio/