El Nadal Alcoià és un referent al nostre país, amb la Cavalcada més antiga d’Espanya que es va celebrar per primera vegada l’any 1866 i de forma ininterrompuda des de 1885. Aquest any a causa de la Covid-19 no s’ha pogut celebrar de forma tradicional i Melcior, Baltasar i Gaspar van fer l’adoració a les 23.15 hores, una vegada havia començat l’horari de restricció de mobilitat nocturna, tot i això, gràcies a la tecnologia la ciutadania va poder veure aquest acte i tots els de la trilogia alcoiana des de sa casa, sumant les reproduccions de tots els vídeos emesos un total de 200.292 reproduccions tan sols en els canals de l’ajuntament.

La crisi provocada per la Covid-19 va obligar el Govern Local a buscar alternatives perquè la ciutat pogués gaudir dels actes de la trilogia nadalenca; Pastoretes, Ban Reial i la Cavalcada, amb la seguretat més gran possible, per això passat l’estiu van començar les reunions, juntament amb el departament de Seguretat i Emergències i entitats col·laboradores en l’organització dels actes per poder tindre diferents plans depenent de la situació sanitària en les dates nadalenques.

Una vegada es va consultar amb Ses Majestats, es va determinar que caldria aprofitar les noves tecnologies perquè ningú es quedara sense poder gaudir de la seua arribada, així com dels missatges de l’Ambaixador Reial.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ja va anunciar a finals de novembre que aquest any els Reis Mags estarien presents a Alcoi, d’una manera diferent, però va assegurar la seua presència a la nostra ciutat, aquest va ser el primer vídeo publicat, el següent va ser un missatge de l’Ambaixador Reial que es va reproduir en tots els centres educatius de la ciutat abans de publicar-lo a les xarxes socials de l’ajuntament i també a tots els mitjans de comunicació locals.

La publicació dels vídeos va continuar tant amb missatges de l’Ambaixador Reial com dels propis Melcior, Baltasar i Gaspar. També s’han pogut veure les Pastoretes que aquest any s’han dut a terme de forma virtual.

L’acte del Ban Reial es va dur a terme amb totes les mesures de seguretat possible després de moltes reunions on des del Departament de Seguretat i Emergències de l’Ajuntament el personal tècnic va indicar el protocol a seguir tant per a l’acte com per als desplaçaments. La infància de la ciutat va poder depositar de forma segura es cartes amb els seus desitjos en les bústies que estaven a les burretes ubicades en 13 punts de la ciutat. L’acte es va dur a terme en un ampli horari d’11 del matí a 20.30 hores evitant les aglomeracions de gent. Pel que fa al mateix Ban Reial, es va poder escoltar a aquests 13 punts on es va repartir en paper i a més a la vesprada l’Ambaixador va llegir el Ban des del Preventori i es va poder seguir en directe en vídeo tant per Facebook com per YouTube.

L’endemà al matí els Reis Mags van emetre el darrer missatge, un vídeo que també es va reproduir en directe i finalment a les 23.15 hores vam poder veure l’Adoració, única part de la Cavalcada que s’ha dut a terme enguany. El vídeo es va reproduir en directe a través del Facebook i YouTube de l’Ajuntament d’Alcoi. Els mitjans de comunicació també van tindre el senyal per emetre l’acte en directe i alguns ho van fer des dels seus canals propis, així com per la televisió. També es va enviar el vídeo en HD tant del Ban Reial com de la mateixa Adoració als mitjans, tant locals, com autonòmics i nacionals. A la vesprada els patges van recórrer els carrers de la ciutat amb els paquets mostrant una vegada més la màgia del Nadal d’Alcoi.

“Aquest any teníem i tenim una situació molt complicada i hem complit amb el nostre objectiu de fer arribar a totes les cases el nostre Nadal. Vull agrair a totes les persones que han fet possibles tots aquests actes i vídeos. Han sigut moltes reunions amb molts col·lectius i tots s’han bolcat perquè tinguérem el millor Nadal possible. Hem sigut una referència duent a terme actes amb tota la seguretat, sense cap aglomeració ni perill, seguint sempre els protocols del personal tècnic de l’Ajuntament. Esperem viure el pròxim Nadal com ho féiem abans, així mateix, no puc deixar d’agrair a tota la ciutadania la comprensió que han tingut i l’estima que han transmés pel nostre Nadal, perquè hem demostrat que som sense cap dubte, Alcoi Ciutat de Nadal”, ha afirmat la regidora de Festes, Carol Ortiz.