Enguany es compleix el 80 Aniversari de dos bombardejos que van tenir lloc a la Comunitat Valenciana i que van ser la causa de la mort de civils a Alacant i Castelló.
El Olvido i Experimento Stuka són dos projectes audiovisuals que mostren aquests esdeveniments. Un curtmetratge d’animació 2D i un llargmetratge documental produït per productores valencianes que ja han iniciat el recorregut per festivals, i que tots dos volen cercar el reconeixement en la nova edició dels Premis Goya.
El 13, 14 i 15 de novembre es portarà cap la projecció del curtmetratge i el llargmetratge en els cinemes Kinépolis situats en el CC. Plaza Mar 2 un pas més, en el camí per a lluitar per un Goya. La primera passada serà per a mitjans de comunicació i els següents, a les 20:30h, amb l’entrada a 5€. Aquests dos dies explicaran a més amb membres de l’equip d’Experiment Stuka, en concret l’il·licità Pepe Andreu director de la cinta, el dimecres 14 i la productora Bea Martínez de l’Oblit el 15 de novembre per a fer un debat posterior de cadascun de les passades.
SINOPSI
El Olvido
Els pescadors van tornar al port, la pesca ha sigut escassa. El fam assola el país. Un home desconegut compra unes sardines i les regala a uns xiquets que juguen. Els xiquets es fien d’ell quan parla d’una abundant pesca que prompte arribaria al Mercat de Proveïments i el rumor no tarda a estendre’s per la ciutat. Sobre les 11 del matí i el Mercat d’Alacant està ple de gent. Són instants previs al bombardeig. «L’Oblit» és un homenatge a les víctimes amb motiu de la commemoració del 80 aniversari.
Experiment Stuka
En plena Guerra Civil els habitants de quatre diminuts pobles de Castelló veuen aparèixer tres avions en l’horitzó. Alguns xiquets ixen a saludar, els adults els miren amb innocència i curiositat. Però els avions maniobren, cauen en picat i bombardegen cases i esglésies. Maten a 38 veïns. Mai van entendre qui va ser el responsable. Fins ara.
Els pilots pertanyien a la Legió Còndor, enviada per Hitler per a ajudar a Franco. Bombardejaven al matí i passaven la vesprada bevent cervesa en la platja. Era maig del 38. En les seues mans, els tres primers models del Junkers 87A, coneguts com ‘Stuka’. Els prototips van entrar a Espanya en secret i havien de calibrar si aguantarien una nova bomba de 500 quilos, el doble de les llançades fins llavors. El mortífero èxit de l’experiment va ser determinant en la decisió alemanya de construir en massa el Stuka per a arrasar amb ell Europa en l’encara insospitada II Guerra Mundial.
Comentarios